former synagogue, Ivancice, CZ
33U E 600559 N 5439883
ENG: Late Empire building is from years 1850-1853. Served its purpose until 1941, then was used as a warehouse. CZ: Pozdne empírová synagoga z let 1850-53. Svému úcelu sloužila do r. 1941, poté sloužila jako sklad. Prístupná príležitostne.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

ENG: History of the Jewish community in Ivancice is unusually long. When was the first synagogue built, it is not known, however, preserved record of its repair is dated to 1417. On the plan of the Jewish town from 1727 the synagogue is marked on the spot where the synagogue now stands. The construction of the present late empire building was initiated by Rabbi Beer Oppenheim. Construction in years 1850-1953 mastered builder Jan Jindrich Eber from Lower Kounice. The synagogue served its purpose until 1941, when synagogues in Bohemia and Moravia were officially closed by nacists. After the war the building was leased to various textile firms primarily for storage products, and served as a warehouse since 1990. The city would like to restore the building to its original appearance and interior used as an exhibition hall, a gallery for special exhibitions and permanent exhibition of the museum.

CZ: Historie židovské komunity v Ivancicích je nezvykle dlouhá. Kdy zde byla postavena první synagoga, není známo, nicméne dochovala se zmínka o její oprave, a to již v roce 1417. Další zmínka o ni se vztahuje k roku 1618. Na plánu židovské obce z roku 1727 je synagoga zakreslena na míste, kde stojí dnešní synagoga. O stavbu soucasné pozdne empírové budovy se zasadil rabín Beer Oppenheim. Díky jemu byla na míste stržené starší budovy vybudovaná nová, témer 3x vetší svatyne. Stavbu vedl v letech 1850-53 stavební mistr Jan Jindrich Eber z Dolních Kounic. Svatostánek opatrený dvema sloupy navrhl vídenský architekt Lorenz Wagner. Ivancická synagoga sloužila svému úcelu až do roku 1941, kdy byly synagogy úredne uzavreny. Po válce byla budova pronajímána ruzným prevážne textilním podnikum k uskladnení výrobku, jako sklad sloužila i po roce 1990. Pro verejnost byla poprvé zprístupnena pri Dnech evropského dedictví 2009. Mesto by rádo budovu upravilo do puvodní podoby a interiér využilo jako výstavní sín, galerii pro príležitostné výstavy a stálou výstavu muzea.

zdroj: J. Široký: Synagoga v Ivancicích, 2010, dostupno elektronicky na www.zrcadlo.info.
Status: Converted to other use