Zamecke hodiny / Chateau clock, Pruhonice, CZ
Hodiny na zamku v Pruhonicich / Chateu clock Pruhonice.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Na míste dnešního zámku vybudovali ve 14. století gotickou tvrz se statkem páni z Rícan. Tvrz byla v jejich vlastnictví až do 90. let 14. století, kdy se stala majetkem meštanu z Prahy. Od roku 1404 byla majetkem Jana Dubecského z Dubce; jeho dedici pozdeji pristaveli vež a baštu s predsunutým opevnením. Po vymrení rodu roku 1508 zdedili majetek Zápští ze Záp. Ti také provedli prestavbu na renesancní zámek. Roku 1616 od nich zámek koupil rada císare Rudolfa II., Ondrej Hannewald z Eckersdorfu. Za tricetileté války byl zámek zpustošen. V roce 1802 se majitelem stal hrabe Jan z Nostic-Rhienecku, jejž nechal zámek prestavet v klasicistním slohu. V roce 1885 se dedicka rodu, Marie Antonie Gabriela provdala za hrabete Arnošta Silva-Taroucu. Na jeho podnet byl zámek v letech 1889 až 1894 prestaven novorenesancne. Pritom byla zvýšena vež, osazeny renesancní štíty a atiky. Soubežne zacal Silva-Taroucca budovat okolní park.
Chateau Pruhonice was built in the half of 16th century. Many times rebuilt. Final rebuilding was in 1894 into neorenaissance style.
Status: Working

Display: Mounted