Bod u Hornich Redic, Pardubice.
Location: Pardubický kraj, Czechia

Bod se nachazi u vesnice Horni Redice pobliz Pardubic.

Dáme-li se od redického kostela polní cestou kolem Farského kopce, prijdeme zanedlouho na Horánka, táhlou strán, zvedající se jižne od Redic nad širou rovinou. Nejvýchodnejší cást této stráne vrcholí v homolovitém kopci Horaníku, vysokém 265 m. Z neho jest utešený rozhled. Na strane jižní vidíme do porící Loucné a až po železné hory. Na severu a východe nás vábí v tajemný stín venec chvojných lesu chvojnovských a pobežovických.

Dlouhá tato výšina videla v cervenci r. 1758 zápas rakouského vojska Laudonova a vojska pruského krále Bedricha II., když se srazily tyto voje u Ostretína a na návrší redickém. Jiste nejeden padlý voják byl odnesen k vecnému odpocinku poblíž kostelíka redického.

O stráni horánecké si lid vypráví v jejím okolí, že na ní kdysi stávalo mesto a poukazuje na prohlubne bývalých studnic. Ale dnes nic nestává na tomto návrší, co by opodstatnovalo pravdivost této povesti, nebo ji aspon ponekud potvrzovalo.

Horánka jsou celá, až po temeno obrácena v role, k nimž vede od Redic hlubový úvoz. Jen na zmíneném jejich nejvyšším míste, na temeni a na jižním svahu je dosud pastvina. Na ní se tu a onde snaží bídné kroví uhájiti si své dávné místo.

Podle písemných záznamu i podle obdoby pri jiných osadách na Holicku mužeme potvrdit, že Horánka bývala porostlá lesem jako sousední stráne u Holic a Ostretína. Horánka byla vymýcena asi v té dobe, kdy podléhal sekyrám nových osadníku les Království, rozkládající se od Týnište nad Orlicí až k Rovni a který dali králové ceští ve 13. století káceti. Na mýtinách založili nové osady s osadníky nemeckými neb ceskými pod vedením Nemce, jak tomu nasvedcují jména zdejších vsí a rychty v pameti dosud zachované (Roven - Waltersdorf, Redice - Hermannsdorf) a i nekterá jména rodová (Richter, Šretr).

Na Horánkách nebylo tedy mesto, jak se nekterí domnívali, ale jiste v praveku pohanský háj a žárovište a tam severneji kolem nejaké modly, kde je dnes redický kostelík, byla sídla pradávných obyvatelu. Vždyt' blízko úvozu tam, kde stávala planá hrušen, táhne se cerný pruh zeme. V nem pred mnoha lety vyorali a vykopali množství nádob z pohanských hrobu. Také blíže bývalého mýta na grunte Vinarove a na poli Došelove. Popelnice i s milodary kolem nich byly cástecne zniceny, ale vetším dílem byly uloženy v mestském muzeu pardubickém.

Tolik o té stráni pusté, nemé, jež se zdá poutníkovi nevýznamnou, ale která má mnohé historické upomínky i dohady a domysly o svém praveku.

Zdroj: webova stranka obce Horni Redice
Type: TB - trigonometricky bod polohoveho pole