Dum U dvou sluncu / House At the Two Suns, Praha, CZ
Domovni znameni U dvou sluncu. / House sign At the two suns.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Domovni znameni, ktera v dnesni dobe vnimame jak pouhou dekoraci mela v historii mnohem dulezitejsi ukol - stredoveka rychle rostouci mesta potrebovala nejaky orientacni system, takze z grafiky se razem stalo "orientacni cislo" domu.

Puvodne renesancni dum ziskal v letech 1673–90 rane barokni pruceli s volutovymi stity, dvorni csst byla vystavena az v polovine 19. stoleti. Zachoval se renesancni portal, puvodni je domovni znameni se dvema slunci v kartusi. V dome bydlel v letech 1845–57 spisovatel J. Neruda (pametní deska z roku 1895), jeho otec tu mel obchod tabakem. Po otcove smrti se pani Nerudova se synem prestehovali do domu U tri cervenych orlu v teze ulici.

The house signs on ancient houses, that looks simply as some kind of decorative elements on buildings, once served as a kind of orientation in fast growing cities. Today we use nubers :).

Originally a Renaissance house got an early Baroque façade with gables dates, the courtyard part wasn’t built until mid-19th century. Renaissance portal was preserved, the house sign with two suns in cartouche is original too. Writer J. Neruda lived in this house between 1845 and 1857 (a memorial tablet from 1895), his father had a tobacco shop there. After father’s death, Mrs. Nerudová with their son moved to the house At the Three Red Eagles in the same street.

Nerudova ul. 47 Praha 1 110 00