Rozhledna Chlum u Plzne, Czech Republic, EU
Chlum Tower is located on the top Chlum elevation 416 meters.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Rozhledna na vrcholku Chlumu 416 m n. m je vlastne takovym pamatnikem, na dnes jiz zapomenuty Svaz ceskoslovenskych delnickych turistu. Svaz vznikl v roce 1921, a prestoze byl celostatni, centrem jeho cinnosti se brzy stala Plzen. A prave mistni pobocka v Doubravce prisla s myslenkou postavit na Chlumu vyletni stavbu s rozhlednou. Po cele republice probihaly sbirky, ktere vyvrcholily roku 1926 polozenim zakladniho kamene. Stavitel Hegner, jenz mel k dispozici nasbirany penezni obnos ve vysi 120 000 Kc, setril, kde se dalo. Presto, ale nasbirane penize stacily jen na stavbu chaty. Rozhledna byla postavena jen do tretinove vysky. Ke slavnostnimu otevreni, 1. srpna 1926, se i presto sjelo na tri tisice lidi, aby si prohledli stavbu, na niz prispeli. Turisticka chata, byla pojmenovana po plzenskem starostovi L. Pikovi. Rozhledna upravena do provizorniho uzivani byla dokoncena v roce 1929, plzenskym stavitelem Tomaskem. 25 metru vysoka rozhledna, uvitala prvni navstevniky 23. cervna 1929. Na vyhlidkovy ochoz ve vysce 21,8 metru museli vystoupat 121 kamennych schodu. Kratce po dokonceni byl na rozhledne umisten svetelny majak, ktery slouzil rozvijejici se letecke doprave. A prave diky nemu byla na vrchol Chlumu zavedena elektrina a zbudovana silnice.

The observation tower atop Chlum 416 m above sea is actually such a monument to the now forgotten Workers Union of Czechoslovak tourists. The Association was founded in 1921, and although it was nationwide, the center of his work soon became Pilsen. And the local branch in Doubravka came up with the idea of building a cruise Chlum building with an observation. After the collection took place throughout the country, which culminated in 1926, laying the foundation stone. Builder Hegner, which was available Gathered amount of money in the amount of CZK 120 000, save where they could. Yet, but had only collected money to build houses. Tower was built in only one third of the height. The grand opening, 1 August 1926, are still gathered about three thousand people to look at the building on which they have contributed. Tourist Lodge, was named after the mayor of Pilsen L. Pike. Lookout modified into a temporary use was completed in 1929, Pilsener builder Tomasek. 25 meter high tower, welcomed the first guests 23rd cervna 1929th The viewing platform at a height of 21.8 m had to climb 121 stone steps. Shortly after the tower was placed on the beacon, which served the growing air traffic. And just because it was on top Chlum have electricity and roads built.

free counters
Height of Look-Out Tower in feet: 1,365.00