Arboretum Brno, Czech Republic
33U E 617612 N 5452667
Mendel University of Agriculture and Forestry in Brno has in its possessions 4 arboreta - this is situated in Brno, Cerna Pole
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

[CS]
Botanická zahrada a arboretum Mendelovy zemedelské a lesnické univerzity má v merítku botanických zahrad relativne mladou historii. Nejstarší cást se datuje do roku 1936, zbytek byl zbudován v 70tých letech. Slouží hlavne jako studijní objekt studentum univerzity, ale stává se i cílem návštev domácích a zahranicních odborníku a v dobe výstav i široké verejnosti.

Výstavy porádáme obvykle dvakrát rocne: poslední víkend v kvetnu to je tradicní výstava velkokvetých kosatcu Iris, kdy je možné od pátku do pondelí shlédnout sbírku asi 350 kultivaru techto orchidejí severu, jak jsou nekdy nazývány. Jsou rozdeleny do skupin podle barev a barevných kombinací v návaznosti na casovou osu šlechtení, takže je možné shlédnout jak nejnovejší kultivary, tak i jejich dávné predchudce. Krome toho je sbírka doplnena i skupinou stredoevropských novošlechtení.

Další každorocní výstavou je podzimní výstava, jejíž termín obvykle spadá na konec zárí (aktuální termíny výstav jsou vždy na webových stránkách arboreta: www.mendelu.cz/arboretum). Téma této výstavy bývá každý rok jiné; od trav pres podzimní aranžmá až po ovoce. Zhruba jednou za pet let se koncem zimy otevírají sice plochou nevelké, ale zato sbírkove bohaté skleníky, aby návštevníkum zkrehlým zimou a unaveným šedými zimními dny nabídly barevnou krásu tropických orchidejí, jejichž pocet kolem 3 500 taxonu zahrnuje tisícovku prírodních druhu a zbytek clovekem vytvorených krížencu. V teple skleníku lze shlédnout malý vodopád a nápadité výsadby doplnené kovovými prvky s tekoucí vodou.

Areál zahrady se rozprostírá na 11 hektarech a leží poblíž zeleného srdce mesta Brna v Cerných polích. V dobe výstav je prístupný jednak z celorocne otevreného vchodu na tríde Generála Píky (zastávka tramvaje neboli šaliny c. 9 a 11) a také z dolního vchodu od parkovište u Boby centra nad mycí linkou.

Krome již zmínených sbírek pestují zahradnice a zahradníci v tomto areálu kolem 500 taxonu skalnicek, tisícovky trvalek, 5 000 drevin (vrby, okrasné kere, jehliciny, skalníky, ruže), 300 tillandsií a dalších rostlin. Celý areál je ztvárnen podle návrhu ceského predního zahradního architekta Prof. ing. Ivara Otruby, CSc. Brnenské arboretum je díky své poloze cenným zdrojem informací ohledne pestování rostlin a jejich sortimentu v podmínkách severního okraje teplé cásti Moravy na jílech s vysokým obsahem vápníku.
[EN]
Botanical Gardens and Arboretum, Mendel University of Agriculture and Forestry has a scale of botanical gardens, a relatively young history. The oldest part dates back to 1936, the rest were built in the 70s. It serves mainly as an object of study for students of the University, but becomes even visits to local and foreign experts, and during the exhibition and the general public.

Shows usually organize twice a year: last weekend in May it is the traditional exhibition of large irises, Iris, which is possible from Friday to Monday to see a collection of some 350 varieties of orchids North, as are sometimes called. They are divided into groups by color and color combinations in relation to the timeline of improvement, so you can see how the latest cultivars, as well as their ancient ancestor. In addition, the group added a collection of central European breeding of new varieties.

Another exhibition is an annual autumn exhibition, the term usually falls in late September (the actual dates of exhibitions are always on the Arboretum Web site: www.mendelu.cz / arboretum). The theme of this show is different each year, from fall through the grass to the arrangement of fruit. Approximately every five years, opening in late winter, while a small area, but collection-rich but greenhouses to visitors zkrehlým cold and tired gray winter days offer colorful beauty of tropical orchids, which number around 3,500 taxa including thousands of species and the rest of man-made hybrids. In warm greenhouses can see a small waterfall and imaginative planting with metal elements with running water.

The garden extends to 11 hectares and is located near the green heart of the city of Brno in the black squares. The exhibition is open during the first year open the door to a General class of peaks (or Salina tram No. 9 and 11) and from the lower entrance of the parking at the center of the beans wash.

Apart from the collections of cultivated gardens and gardeners in this area about 500 taxa of alpine plants, thousands of perennials, 5 000 trees (willow, ornamental shrubs, conifers, cotoneaster, roses), 300 tillandsií and other plants. The whole area is being represented by a Czech architect Prof. front garden. Mr. Ivar Bran, PhD. Arboretum Brno is due to its location a valuable source of information on crop and range conditions in the northern edge of the warm parts of Moravia on clay with a high calcium content.
Arboretum address:
Generála Píky