Saint Wenceslas Cathedral - Olomouc, Czech Republic
Location: Olomoucký kraj, Czechia

[EN]
Saint Wenceslas Cathedral (Czech language: Katedrála svatého Václava) is a neo-gothic cathedral at Wenceslas square in Olomouc, in the Czech Republic. The square was named after Saint Wenceslaus I, Duke of Bohemia on the thousandth anniversary of his death in 1935. The cathedral is also named after him.

The Cathedral is the seat of the Roman Catholic Archdiocese of Olomouc.

History
The cathedral began in the Romanesque style and was consecrated in 1131. Extensive Gothic modifications were made in 13th and 14th century.

Czech king Wenceslaus III of Bohemia was murdered in a nearby house of the former dean of the cathedral on August 4, 1306. Wenceslaus III was the last of the male Premyslid rulers of Bohemia.

Gothic revival changes, which included refacing the building, rebuilding the west front and the construction of the central tower, were made during 1883–1892. These were designed by Gustav Meretta and R. Völkel.

The cathedral was restored from February 2004-2007.

[CS]

Katedrála je výraznou dominantou mesta Olomouce a to predevším svojí hlavní veží, jejíž výška 102,00 metru (328 stop) z ní ciní druhou nejvyšší kostelní vež v Ceské republice a nejvyšší novogotickou vež v Ceské republice. V katedrále je také umísten nejvetší zvon na Morave.

Uvnitr je napríklad renesancní kaple svatého Stanislava s bronzovým náhrobkem biskupa Kuena a mramorový náhrobek posledních olomouckých Premyslovcu. Na severní strane chrámu je velká novogoticky upravená kaple sv. Cyrila a Metodeje, gotickou sakristií se dá projít do rovnež gotické krížové chodby, s níž sousedí kaple sv. Jana Krtitele.

Fresková výzdoba je dílem Jana Kryštofa Handkeho.

Hned vedle dómu je románský Zdíkuv palác (dríve nazývaný Premyslovský palác), s ním sousedí manýristická stavba kaple svaté Anny, v níž probíhaly volby olomouckých biskupu, a za ní kaple svaté Barbory, puvodne románská vež premyslovského hradu.

Chrámová lod a krypta jsou zprístupneny (dobrovolné vstupné).

Historie
Puvodne románská bazilika, založená asi roku 1107 knížetem Svatoplukem Olomouckým jako nový biskupský kostel, vysvecená roku 1131 Jindrichem Zdíkem, byla po požáru roku 1204 a 1266 na popud olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburku prestavena v nákladném gotickém stylu a stavba byla doplnena nárocnou socharskou výzdobou.[1]

V sousedním dome bývalého olomouckého dekanství byl roku 1306 zavražden ceský král Václav III. jako poslední z rodu Premyslovcu. Pohrben byl v krypte kostela, ovšem roku 1326 dala jeho sestra královna Eliška Premyslovna ostatky prevézt do Zbraslavského kláštera.

Roku 1469 prohlásila v kostele cást ceských a moravských pánu uherského krále Matyáše Korvína ceským králem.

Presbytár pochází z let 1617–1618.

Roku 1803 po úderu blesku shorely všechny tri veže v prucelí katedrály. Místo nich byla vybudována jediná stredová vež nad spolecnou rímsou shorelých veží.

1883–1892 – arcibiskup Bedrich z Fürstenberka nechal provést novogotickou prestavbu podle projektu Gustava Meretty a R. Völkela. Prestavbu provedl Gustav Meretta.

Od roku 1962 je dóm svatého Václava se Zdíkovým palácem (dríve nazývaným Premyslovský palác) a dalšími významnými objekty v sousedství podle usnesení vlády CSR c. 251/62 ze dne 30. 3. 1962 c. 262/1995 Sb. a podle narízení vlády ze dne 16. 8. 1995 o prohlášení a zrušení prohlášení nekterých kulturních památek za národní kulturní památky zarazen mezi národní kulturní památky (NKP).[2]

Od února 2004 po podzim 2005 probíhala 2. etapa generální opravy vnejšího plášte kostela. V letech 2006–2007 probíhaly další rekonstrukce, napr. opravy hlavní veže.
Václavské nám Olomouc Czech Republic

Religious affiliation: Roman Catholic