Slunecní hodiny Zdenka Mikuláška
Kamenné slunecní hodiny pred kopulí Hvezdárny na Kraví hore v Brne
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Slunecní hodiny umístené pred kopulí Hvezdárny na Kraví hore zrejme nemají v Ceské republice a snad i ve strední Evrope obdobu. Místní slunecní cas totiž ukazují na vodorovném a trech svislých císelnících. Zhotoveny jsou z žulového masivu ve tvaru krychle s hranou 0,6 metru a hmotností cca 600 kg, do níž jsou zapušteny ctyri masivní desky z nerezavející oceli, jejíchž hrany slouží jako ukazatele. Autorem projektu slunecních hodin, jejichž hlavní predností je jednoduchost a elegance, je Zdenek Mikulášek. Na kostce je minimum car, odecítání casu je jednoduché a bezesporné. Jsou zde též datové cáry odpovídající okamžikum slunovratu a rovnodenností.

Kostka z leštené šedomodré žuly puvodne mela sloužit jakožto základní kámen pro stavbu nového planetária na konci devadesátých let minulého století. Pri vlastní stavbe se však na ni zapomnelo, zustala mimo budovu a nebylo jasné, co s ní. S nápadem premenit ji na slunecní hodiny prišel zrejme Jan Hollan, který byl inspirován vystrihovánkou se slunecními hodinami, která byla k dostání na jedné z nemeckých hvezdáren. Cáry, nápisy a císlice byly podle projektu zhotoveny v kamenické firme, kde se takrka výhradne vyrábely pomníky pro blízký brnenský Ústrední hrbitov, kovové soucásti vyrobil Miloslav Zejda starší. Slunecní hodiny jsou nyní umísteny v parku poblíž kopule hvezdárny a lákají pozornost návštevníku hvezdárny i náhodných chodcu. Svým robustním provedením zatím odolaly zlodejum i vandalum.
Sundial Type: Other