Lazaret museum - Lasarettimuseo, Turku, Finland
Pieni ja huomaamaton lasarettisairaala Turussa. Small and unnoticeable hospital museum in Turku, Finland.
Location: Finland

Suomeksi
Turussa on useita tunnettuja museoita kuten Turun linna ja käsityöläismuseo. On myös monia pieniä museoita, joita eivät edes paikalliset juuri tunne. Turun lasarettimuseo on yksi näistä.

Suomen ensimmäinen lasaretti perustettiin Ruotsin kuningas Adolf Fredrikin päätöksellä 1756. Se sijaitsi aivan Aurajoen rannalla, nykyisen Radisson Marina Palacen luona. Rantakadulla olevan talon kivijalassa on asiasta muistuttava kyltti. Sittemmin lasaretti muutti Sairashuoneenkadun päähän, nykyisen käräjäoikeuden lähistölle. Siitä sairaala siirtyi uusiin tiloihin retkeilymajan taloon. Myös sen rakennuksen seinästä löytyy muistokyltti.

1800-luvun puolella Turun Lasaretista tuli Läänin yleinen sairaala ja myöhemmin Turun lääninsairaala. Turun lääninsairaala muutti nykyiselle paikalleen Kiinanmyllynmäelle vuonna 1881. Mäen nimi oli aikaisemmin Tivolinmäki siellä sijainneen tivolin takia. Nimen "Kiinanmyllynmäki" alue sai siellä sijainneen apteekkarien myllyn takia. Kyseisessä myllyssä jauhettiin kiinanpuun kuoresta lääkettä kuumetauteihin, mm. malariaan, mikä oli Suomenkin leveysasteilla paha vitsaus 1800-luvulla.

Kiinanmyllynmäelle rakennettiin useita rakennuksia, joista suurin osa on vieläkin jäljellä! Ne ovat vain jääneet pahasti piiloon A- ja U-sairaaloiden korkeiden rakennusten taakse.

1970-luvulla vanhan lääninsairaalarakennuksen kellarista löytyi vanhoja esineitä, ja ajatus museon perustamisesta syntyi. Museo avattiin entiseen portinvartijan rakennukseen vuonna 1975. Kyseisessä rakennuksessa asui vakituista sairaalan henkilökuntaa vielä 60-luvulla.

Museo käsittää neljä huonetta. Niissä on esillä lääketietellistä välineistöä aina 1700-luvulta lähtien. Museo on auki vain kerran kuukaudessa, joten kannattaa katsoa aukioloajat alta. Sisäänpääsy ja ystävällinen opastus ovat maksuttomia.

Tällä waymarkilla kannattaa tietysti käydä museon ollessa auki. Ota loggaukseesi myös kuva jostain mäelle rakennetusta 1800-luvun kivitalosta.

Briefly in English
There are many well-known museums in Turku such as Turku Castle. Also, there are many small museums which are not familiar even to the local residents. The Lazaret museum is one of these.

The first hospital in Finland, Turku Lazaret, was founded in 1756. At first, it located by the River Aura. In 1881, the hospital moved to its current location. Most of the buildings of that time still exist, but are well hidden between the new tall buildings.

A large selection of old instruments was found from one of the basements. Thus, an idea of Lazaret museum was born. In 1975, a museum was founded in the old Portvakt building. The museum consists of four rooms. In the museum, you can see various medical instruments of which the oldest date back to 18th century.
Please, note that the museum is open only once a month. There is no entrance fee, and the friendly guide will show you around.
Naturally, you should visit this waymark when the museum is open. Also take a picture of one of the 19th century stone buildings up in the hill when you log this waymark.

Theme:
Terveydenhuollon historiaa. History of medical treatment.