Moulin Faber, Hotton, Luxemburg, Belgie
Watermill build in 1729 near the city of Hotton.
Location: Luxembourg, Belgium

This watermill you will find on the edge of Hotton town. The mill is still working and can be visited on daily base in July and august.
There is a tourgide starting at 15 hrs.

De Moulin de Hotton is een graanwatermolen gebouwd in 1729. Op de Ferrariskaart van ca. 1775 (online kaartnummer 174, Wéris) is in Hotton, op de linkeroever van de Ourthe, een waterrad van een molen getekend.
Het natuurstenen gebouw heeft nog zijn volledig binnenwerk en twee onderslagraderen: een houten en een metalen. Het houten rad draait dag en nacht, om het vochtig te houden en wekt elektriciteit op. Het metalen rad drijft een steenkoppel aan, waarbij thans vooral maïs wordt gemalen. De schilderachtige molen, die op 28 april 1948 beschermd werd als monument, is eigendom van de gemeente Hotton en kan bezocht worden: dagelijks in de zomer en op afspraak met het plaatselijk Syndicat d'Initiative.

Depuis 1729, comme l'atteste l'inscription située sur le porte, ce moulin à farines panifiable et fourragère a conservé intact l'ensemble de son équipement hydraulique. A l'extérieur : deux roues à aubes roues. A l'intérieur : 4 niveaux (la machinerie, les paires de meules, la bluterie et le grenier). Installé parallèlement à l'Ourthe, le bâtiment en moellons de calcaire, de plan rectangulaire, est en parfait état de conservation. Attraction touristique et didactique originale. Bâtiment classé, en moellons de calcaire. Le moulin fonctionne toujours pour le plaisir des visiteurs.
Current Status: Still In Use

Current Use: Daily. But visting the mill can only be done white reservation or in the summertime from 15 Hr.