Klatovy, Czech republic
Mestska radnice Klatovy / Town hall Klatovy, west of Czech republic.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Stavba radnicní budovy byla zahájena v roce 1557 a dokoncena o dva roky pozdeji jako první jednopatrová budova na námestí. Stavba prodelala cástecné úpravy v letech 1689, 1758 a 1781. Celková prestavba se uskutecnila v letech 1848 - 1850 v normalizovaném empírovém slohu. V roce 1925 pak byla dokoncena poslední z velkých premen této budovy. Byla provedena nástavba dalšího patra a nových novorenesancních štítu podle projektu profesora architekta J. Fanty. Puvodní pozdne gotické jádro budovy bylo zachováno (okna), z úprav v 17. století se zachoval portál s nápisových chronogramem (1697) a nekteré pozdne barokní klenby. Socharská výzdoba je dílem socharu C. Vosmíka a F. Rouse, malírská pak L. Nováka aj. Cejky. Z vetší cásti je také zachováno puvodní vybavení (drevené obložení sten, nábytek apod.). V zasedací síni je soubor portrétu klatovských starostu od portrétisty O. Peterse. V koncertní síni (nyní oddací) je obraz pohledu na Klatovy Vladimíra Levory ze šedesátých let minulého století.

V soucasnosti je tako stavba sídlem Mestského úradu v Klatovech.

The building of the Town Hall was begun in 1557, but various repairs and alterations over the centuries have completely changed its appearance.The last big transformation was in the pseudo-Renaissance style, based on the plans of the architect Josef Fanta and completed in the period 1923 – 1925. The sculptures are the work of C.Vosmik and F.Rouse, the painting are by L.Novak and J.Cejka. This building still houses the Town Hall administration.

Name: Radnice Klatovy

Náměstí Míru 62