Cerna vez / Black tower, Klatovy, Czech republic
Vez s vyhlidkou v Klatovech./ View tower in Klatovy.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Cerná vež stojící v Klatovech na námestí je zdaleka viditelnou dominantou mesta. Nachází se v jihozápadním rohu námestí.
Cerná vež na námestí v Klatovech

Stavbu veže zadalo tehdy prosperující královské mesto roku 1547 italskému staviteli Antoniu de Salovi. Jeho úkolem bylo postavit vež nejenom pro obranné úcely, ale i jako doklad bohatství mesta. Antonius de Sala vytvoril plány které predpokládaly, že k veži bude pozdeji priléhat budova radnice. Kamenná vež byla dostavena roku 1557. Mela 6 pater, v prvním z nich se nacházela mucírna, a byla zakoncena strechou krytou medeným plechem. Pod ní bydlel vežný, jehož úkolem bylo mj. ohlašovat troubením cas. Ve druhé polovine 16. století byla v tesném sousedství postavena nejdríve renesancní radnice (dokoncena roku 1559), pozdeji jezuitská kolej a kostel. Roku 1583 byl na vež zavešen zvon, jejž odlil zvonar Martin Jindra. Zvon byl pozdeji pojmenován Bartolomej.

Pri oprave roku 1727 byl vymenen krov Cerné veže; na dve báne byly nasazeny pozlacené korouhvicky. Roku 1758 mesto zachvátil velký požár, pri nemž se roztavil puvodní zvon a vež byla ožehnuta. Pro její cernou barvu se jí zacalo ríkat Cerná vež. Roku 1760 byl nahrazen zvon novým z dílny zvonolijce P. A. Jacominiho. Ackoliv praskl pri zvonení roku 1938, r. 1940 byl opraven, znovu zavešen a na veži visí dodnes.

Roku 1872 shodila vichrice puvodní bán, která dopadla na námestí (místo dopadu je oznaceno). Proto byla osazena nová jehlanová strecha se ctyrmi menšími vežickami v rozích. Pod ní jsou umísteny ze ctyr stran cerné ctvercové ciferníky vežních hodin se zlatými císlicemi. Celková výška veže dosahuje 81,6 metru. Ve spodní cásti veže se nachází orloj, jejž navrhl prof. Ferdinand Vanek.

Poslední opravy byly provedeny v 60. a 70. letech 20. století. V soucasnosti je vež prístupná jako turistická atrakce.
(wikipedia)

A town watchtower 285 ft. high, built in 1547-1555 by Master Anthony de Salla. On the top floor there was the keeper's flat, who would ring the alarm in danger of war or fire.

At night he announced the time on his bugle. From the gallery on the 5th floor there is a fine view of the town as well as of the hills of Sumava.
Height of Look-Out Tower in feet: 266.00

Difficulty:

Opening times and fees:
Otevírací doba: --------------------------------------------- květ-září (may-sept) denně/daily 9:00 - 17:00 pondeli (monday) zavreno/closed rijen a duben (oct and april) So, Ne (Sat, Sun) 9:00 - 16:00 listopad a březen (nov and march)zavřeno/closed ----------------------------------------------- Vstupné/fee ----------------------------------------------- dospělí/adult 12,- Kč děti, studenti, důchodci/childern, students 6,- Kč childern under 10 years only with adult dětem do 10 let povolen vstup pouze s dospělým -------------------------------------------------------------