Nitra's Calvari - Nitra, Slovakia
34U E 284328 N 5353618
[EN]Nitra's Calvari is the name for Outdoor Stations of the Cross. This Calvary is located on small hill with nice view. [SK]Nitianska kalvaria je umiestnena na malom kopci s peknym vyhladom.
Location: Nitriansky kraj, Slovakia

[EN]
Nitra's calvary is one of the best all-round view here. The Church under the calvary is from 1248. Near this church a cloister under the auspices of bishop Jan Gustinywas was built in 1765. The cross road reliefs are from Austrian artist Frantisek Xaver Seegen. There was a small chapel on the top of the hill. Now there is the 14th stand of Cross Road. Actual chapel of Cross Road was built in 1885. Cross Road reliefs are from classical Fuhrich's composition, from Munich, Germany. Actual calvary was sacred 8th of November 1885. Stone crosses was created in 1911.

[SK]
Nitrianska Kalvaria je jednou z najkrajsich vyhladovych moznosti na mesto. Vrch dostal nazov podla Kostola Nanebovzatia Panny Marie, postaveneho na upati kopca. Tento kostol sa spomina uz v roku 1248.

V roku 1765 bol pri kostole postaveny klastor pre reholu nazarenov. Vystavat ho dal biskup Jan Gustiny v snahe podporit rozvoj putnickeho miesta. Nazareni tu vsak zotrvali len niekolko rokov.
Dejiny Kalvarie sa na Vrchu Matky Bozej zacinaju na prelome 18. a 19. storocia. Iniciativou pre jej postavenie bola likvidacia inventaru v roku 1803 po zruseni klastora kamaldulov na Zobore Jozefom II.

Reliefy Krizovej cesty od rakuskeho sochara Frantiska Xavera Seegena boli prenesene do medzitym pre ne postavenych kaplniek medzi Kostolom Matky Bozej a vrcholom kopca Kalvarie. Na vrchole uz stala stara stavba sesthrannej kaplnky, ktora vytvorila 14. zastavenie Krizovej cesty ako Kaplnka Bozieho hrobu.

Kaplnka Bozieho hrobu sa spomina aj ako Kaplnka sv. Kriza, v ktorej bol v roku 1798 udajne uskladnovany pusny prach. V stredoveku mala sluzit ako tzv. staznova veza pre Nitriansky hrad.

Z povodnych reliefov Krizovej cesty sa zachoval uz len jeden, s vyjavom Krista nesuceho kriz. Dnes je umiestneny na severnej strane kostola nad putnickym oltarom.

Dnesne Kaplnky Krizovej cesty boli postavene v roku 1885. Kaplnky su rozmiestnene po jednej strane cesty od kostola po vrchol kopca v pravidelnych rozostupoch. Reliefy Krizovej cesty, vychadzajuce z klasickych Fuhrichovych kompozicii, boli dodane z Mnichova a financoval ich biskup Augustin Roskovanyi. Obnovena Kalvaria bola posvatena 8. novembra 1885.

Kamenne krize boli vyhotovene v roku 1911 a plastiky lotrov su povodne. Plastika Ukrizovaneho Krista bola vsak v priebehu casu nahradena kovovym odliatkom.

Pred ustrednym krizom pavodne boli sochy Panny Marie, sv. Jana a Marie Magdaleny. Do dnesnych dni sa uchovali len prve dve a vo vyrazne poskodenom stave su ulozene v Kaplnke Bozieho hrobu.
Artist: Frantisek Xaver Seegen

Materials: stone