Na Rovinách
33U E 414167 N 5502258
EN: The remains of hunting homestead... CZ: Na sedle mezi vrchy Praha a Peterák leží místo nazývané "Na Rovinách". Dríve zde stávala stylová roubená hájenka.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Na Rovinách

EN

In 19. century there was a hunting homestead. Bolt destroyed the homestead on 6th May 1934. After there was built another homestead. This homestead was used for example by Germans during 2nd World War. In 1971 the homestead was removed to Nepomuk town because of trainings of Soviet Red army. Now there are only three haylofts, cross among four trees and old orchard.

This place is situated in the military area and there is necessary special permission for entrance.

CZ

Na sedle mezi vrchy Praha a Peterák leží místo nazývané "Na Rovinách". V 19. století tu stávala Wenzels baude – Václavova bouda, zrejme další záchytný bod rožmitálských lesu. Pozdeji ji vystrídala budova hájovny se zvonickou a k ní byla pristavena stodola za cestou, která se dochovala až dodnes. 6. kvetna 1934 vyhorela hájovna po úderu blesku (rok poté obnovena jako dvojhájovna). Stylová roubená stavba, která byla za války využívána i Nemci, byla v roce 1971 z pochopitelných duvodu (využívání vojenského prostoru Sovetskou armádou by jí pravdepodobne príliš nesvedcilo) presunuta do nedalekého Nepomuku, kde ješte donedávna sloužila nyní již zrušené Lesní správe Nepomuk.

Pravdepodobné základy roubenky i s podsklepením jsou i dnes jasne patrné, stejne tak i kanál na druhé strane cesty, kterým byla možná privádena voda od nedaleké studny, jestli tomu ale skutecne tenkrát tak bylo se mužeme pouze domýšlet...

Zajímavá je také cverice stromu stojící okolo krížku (dva buky a dve douglasky). Dále zde najdeme vetší seník a pak také dva seníky menší, kolem kterých nalezneme i ovocné stromy.

Území Stredních Brd je využíváno jako vojenský výcvikový prostor a vstup do nej je zakázán, povolen je pouze na speciální propustku, kterou muže udelit pouze Újezdní úrad vojenského újezdu Brdy v Jincích.

Terrain: