Abdij St. Trudo, Sijsel - Brugge, Belgium
Abbey St Trudo Maele in Sijsele Bruges
Location: West-Vlaanderen, Belgium

De kloosterlingen van St.-Trudo hebben we reeds ontmoet te Odegem bij Steenbrugge. Op het einde van de 16de eeuw vonden ze een onderkomen te Brugge waar ze het leegstaande "staelyserklooster" aankochten. Tweehonderd jaar later werden de St.-Trudozusters ook hier door de sansculotten verdreven en in 1798 werd hun klooster en hun kerk afgebroken. Het rectorhuis, de kamers van de abdis en de spreekkamers werden als woonhuizen verkocht. De 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw brachten weinig soelaas voor het St.-Trudoklooster. Het vroegere rectorhuis werd weliswaar teruggekocht en door de kloosterlingen betrokken, maar ze overleefden enkel door hard te werken en profijtig te leven.

In 1952 sloten de resterende St.-Trudozusters zich aan bij de Nederlandse Orde van het Heilig Graf. Een zeventgal zusters van deze orde sprongen het Brugse klooster ter hulp. In 1954 betrok de nieuwe gemeenschap het grafelijk slot van Male. Dit aloude kasteel was tijdens de laatste Wereldoorlog tot een onbewoonbare ruine herschapen. De heropbouw starte in 1953 en nam 20 jaar in beslag Vijf van de eertijds acht torens werden gerestaureerd of heropgebouwd evenals drie van de vier vleugels. Het kasteel betreed je land de donjon of hoofdtoren en via de op links gelegen ridderzaal bereik je de moderne kapel

The abbey was built in the 16th century. In 1953 it was in very bad state, and the government started to restore it. It has taken 20 years to rebuild it into the beautiful abbey it is today.
You can visit the grounds, but the abbey is private property and only open on special days.
Full name of the abbey/monastery/convent: Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf vzw - Sint-Trudoabdij

Pelderijnstraat 14
Bruges, w*-vl Belgium