TB 2008-24 Škola, Starý Plzenec (PM)
33U E 389895 N 5506057
Bodem TB 2008-24 je stred horního okraje válce veže, nad bání. Jedná se o vež školy na námestí ve Starém Plzenci.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Bodem je střed horního okraje válce, který je na věži školy nad bání. Jedná se o věž Základní školy ve Starém Plzenci , která se nachází na Masarykově náměstí v samém středu Starého Plzence .

Budova ZŠ ve Starém Plzenci byla dostavěna a k svému účelu předána dne 28. září 1914.

Starý Plzenec

Starý Plzenec se nalézá 9 km jihovýchodně od stěedu Plzně v údolí řeky Úslavy mezi Radyní a Hůrkou. Archeologické nálezy svědčí o osídlení místa již od 5.tisíciletí př.n.l. První písemná zpráva se vztahuje k roku 976 a vítězné bitvě Čechů s Bavory pod „iuxta Pilisini urbem".
Od 8. stol. lze podle archeolog. nálezů vystopovat, že se jednalo o hradiště slovanské, které se od 10. stol. stalo přemyslovským knížecím hradištěm a bylo správním centrem celého Plzeňska.

V roce 992 zde podle svatovojtěšských legend bylo již živé tržiště. Počátkem 11. stol. za knížete Jaromíra byla na hradišti mincovna. V letech 1213-1216 bylo hradiště sídlem Děpolta III., Přemyslovce z vedlejší větve a v letech 1224-1228 je uváděn pozdější český král Václav I. jako „vévoda plzeňský".
Po roce 1266 dává Přemysl Otakar II. pod správu kláštera v Chotěšově osm staroplzeňských kostelů: sv. Petra a Pavla, sv. Vavřince, sv. Kříže, Narození Panny Marie, sv. Jana Křtitele, sv. Martina, sv. Václava a sv. Blažeje. Darovací listina se dochovala, proto známe jejich jména, i když některé již dávno zanikly. Po založení „Nové Plzně“ kolem roku 1295 dochází k úpadku. V roce 1361 osvobodil Karel IV. po dokončení výstavby hradu Radyně (Karlskrone) obyvatele od všech poddanských povinností.

Název Starý Plzenec je poprvé doložen v roce 1442. Do poloviny 15.stol. bylo město stále královským majetkem, poté se dostalo do držení šlechty.
V letech 1651 - 1780 vypukl dlouhý a marný spor o uznání městských svobod a hlavně osvobození od roboty. Během 18. stol. poklesl Starý Plzenec na ves, teprve 1845 byl povýšen na mestečko a v roce 1902 na město.

Od 19. století se v nedalekém Sedlci rozvíjí železářská výroba (první hamr je zde připomínán již roku 1578). Závod se stal kolébkou dnešních Škodových závodů v Plzni.

V roce 1871 Plzenečtí začali stavět moderní pivovar, který je od roku 1964 přebudován na společnost Bohemia Sekt. Dnes zde najdeme, možná na stejném místě jako před stovkami let, vinné sklepy o desetimetrové hloubce a rozloze 3.800 čtverečných metrů s konstantní teplotou.

Znak mesta Stary Plznec
Znak města Starý Plzenec