The Gallery of Milos Alexander Bazovsky in Trencin
34U E 283230 N 5420114
The Gallery of Milos Alexander Bazovsky in Trencin. It bears its name after the Natlonal Artist M. A. Bazovsky (1899 - 1968), an outstanding Slovak painter living the last years in Trencin.
Location: Trenčiansky kraj, Slovakia

[EN]

The Gallery of Milos Alexander Bazovsky in Trencin is advantageously situated in the centre of Povazie and it arose in 1969, it is an interesting centre by its geography and culture. It bears its name after the Natlonal Artist M. A. Bazovsky (1899 - 1968), an outstanding Slovak painter living the last years of his withering and varied Iife in Trencin (1962 - 68).

Architecturally imposing spaces from the Baroque Piorist monastery have become the seat of gallery (1653 - 57). They have been reconstructed and brought into contemporaneous shape in the year 1973 - 1979. The orientation towards visual arts of 20 th century has been clear at the beginning of this gallery not only in regional, but also in worldwide connections.

The principle of the gallery's collection and its dominant art exposition are represented by masterpieces of M. A. Bazovsky, whose work has played an important part directing towards modern art. More than 1000 paintings and drawings, which can be proved by documents, are from the most precious stages of Bazovsky's work. Thus, giving us information about his very wide thematic horizont (landscapes, still lives, figural compositions) approaching the base of thought meditative neflection defining the principle of Slovak country so vigorously, convincingly and magnificently and its basic philosophy of living and its inhabitants.

The second field of gallery's collection and its exposition activity is Slovak visual arts of 20 th century. There are, proved by documents, the most important people, works, tendencies of development and stylistic changes through paintings, graphics, drawings and sculptures of Slovak fine arts from 1918 until nawadays. Representative exposition according to the restituition Iaw in 1992 and reduction of gallery's spaces was abolished.

Another tendency of collecting interest and contemporizing gallery's activity is its exact documentation of art development in Trencin region. It is concentrated not only on authors that are still alive, but also on painters that lived or worked in Trencin or their work was connected with this region.

Open: Tuesday - Sunday: 09:00-17:00

[SK]

Galeria Milosa Alexandra Bazovskeho v Trencine, situovana strategicky vyhodne v geograficky i kulturne zaujimavom centre Povazia, bola konstituovana v roku 1969. Svoje meno nesie po narodnom umelcovi M. A. Bazovskom, ktory prave posledne roky svojho pohnuteho a mnohovrstvoveho ziivota prezil v Trencine (1962 - 68).

Sidlom galerie boli do roku 2002 architektonicky impozantne priestory barokoveho piaristickeho klastora ( 1653 - 57) na Mierovej ul. 7. Na zaklade vydania kolaudacneho rozhodnutia dna 19.2. 2002 galeria spristupnila verejnosti zrekonstruovane priestory na Palackeho ulici c. 27 otvorenim vystavy Vaclava Ciglera dna 22. 3. 2002. Expozicia Milosa Alexandra Bazovskeho bola otvorena 28. 6. 2002. Dalsie priestory urcene na premenne vystavy boli spristupnene 13. 9. 2002.

Uz od pociatku existencie bola jasna profilacia galerie - orientacia na vytvarne umenie 20. storocia - v uzsich regionalnych, ale najma sirsich celoslovenskych suvislostiach. Zameranie na modernu vytvarnu kulturu sa najbezprostrednejsie premietlo do struktury jej zbierkoveho fondu a nasledne logicky i do charakteru expozicnych suborov.

Zaklad galerijnej zbierky i dominantny expozicny celok tvoria diela M. A. Bazovskeho. Vyse 1000 obrazov, kresieb a gvasov velmi plasticky dokumentuje najzavaznejsie tvorive peripetie, ohranicuju vyvojove etapy Bazovskeho tvorby, informuju o jej sirokom tematickom horizonte, priblizuju zaklad tejto hlbavej myslienkovej reflexie definujucej emotivne sviezo, presvedcivo a tvaroslovne bravurne podstatu slovenskej krajiny a zakladnu filozofiu zivota jej obyvatelov. Systematickym obohacovanim a rozsirovanim tohoto jedinecneho umeleckeho fondu sa podarilo vytvorit kolekciu charakterizujucu a reprezentujucu umelca, ktoreho tvorba zohrala pri konstituovani slovenskeho moderneho umenia urcujucu ulohu. Druhym okruhom zbierkotvornej i expozicnej aktivity Galerie M. A. Bazovskeho je slovenske vytvarne umenie 20. storocia (malba, grafika a socharstvo). Dokumentuje obdobie formovania zakladov slovenskeho vytvarneho umenia po roku 1918 s prezentaciou najvyznamnejsich osobnosti, jeho dalsi rozmach a stylove vyvojove premeny po II. svetovej vojne, ako aj jeho sucasnu, velmi diferencovanu podobu manifestovanu v tvorbe strednej a mladej generacie. Vynimku v chronologii tvori len maliar Ladislav Mednansky, ktoreho zivotne i tvorive peripetie su uzko prepojene s uzemnou oblastou posobnosti galerie. Dalsim smerom zberatelskeho zaujmu i prezentacnej cinnosti trencianskei galerie je precizna a exaktna dokumentacia umeleskeho vyvoja v ramci trencianskeho regionu. Koncentruje sa nielen na zijucich autorov (maliarov, socharov, keramikov), ale i na vytvamikov, ktori v Trencine posobili v minulosti alebo ich tvorba bola urcitym sposobom zviazana s tymto regionom.

Otvorene: Utorok - Nedela: 09:00-17:00

Type of art sold: All type of art, especially painting - modern and abstract, sculpture