watertoren Utrecht (Heuveloord) - The Netherlands
water tower in the southern part of Utrecht.
Location: Utrecht, Netherlands

De watertoren tussen het Heuveloord en de Vaartse Rijn aan de Jutfaseweg in Tolsteeg is gebouwd tussen 1906 en 1907 en is 37 meter hoog.

Het was de derde toren van de Utrechtse Waterleiding Maatschappij.

Hij stond exact op de gemeentegrens met Jutphaas en was alleen voor het Utrechtse stadsdeel bestemd.

Hoograven kreeg pas in 1931 een aansluiting.

De toren is in dezelfde neo-Hollandse renaissance-stijl gebouwd als de watertoren aan de Lauwerhof.

De toren heeft een enigszins taps toelopende ronde vorm. De uitkragende reservoirombouw leverde vroeger veel kritiek op. In de volksmond worden deze watertorens ook wel denigrerend ‘waterhoofdjes’ genoemd.

In 1977 werd bij een renovatie de ommanteling en het dak van het reservoir vervangen. De romp en het reservoir werden bekleed met blauwe, grijze en witte Luxalon sandwichpanelen, waardoor het uiterlijk van de toren drastisch gewijzigd werd.

In 1996 ontstonden de plannen om de toren zijn oorspronkelijke uiterlijk terug te geven. Bij de restauratie is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van oorspronkelijke materialen.

Het is een prominent herkenningspunt voor de Utrechtse wijk Zuid en de subwijk Tolsteeg in het bijzonder.