Parroquia Sta. Maria - Blanes, Catalunya, Spain
Posted by: Groundspeak Regular Member Galleda
N 41° 40.546 E 002° 47.552
31T E 482731 N 4613798
La podràs veure desde lluny, ja que el seu campanar puja i puja intentant tocar el cel blanenc.
Waymark Code: WM2X9T
Location: Cataluña, Spain
Date Posted: 01/04/2008
Published By:Groundspeak Premium Member silverquill
Views: 110

S'inicià el segle XIV, any 1350, i s'acabà el segle XV, any 1410.

El 1438 a instàncies del comte de Mòdica es desafectà el cementiri que estava situat a la plaça del davant de l'església; les restes dels difunts es traslladaren al nou cementiri que envoltava el temple. Des de les hores també s'enterrava dins l'església. Jaume i Tomàs, fills naturals del vescomte Bernat de Cabrera, foren els primers en gaudir d'aquest privilegi els anys 1417 i 1418.

Els vescomtes de Cabrera foren uns dels principals mecenes d'aquesta grandiosa obra, de tal manera que la vídua de Joan, comte de Cardona i de Prades, es feu obrir l'any 1487 una balconada des de dintre el Palau que donava a l'església per poder seguir sense sortir de casa seva les cerimònies religioses.

El temple parroquial de Blanes, l'any 1936, era un dels exemplars gòtics més bells de l'entorn, sobretot la nau central per la austeritat de les seves columnes rematades amb una graciosa volta.

Tenia dues coses que produïen impacte al visitant, el RETAULE BARROC de l'altar major i les dues trones obra del cèlebre arquitecte Antoni Gaudí. Tenia a més disset altars tots amb el retaule daurat.

A la banda dreta de la nau a partir de l'altar major, hi havien els altars de les Animes, el Sant Crist, els Sants Bonosi i Maximià, Sant Elm, dels pescadors, Sant Isidre dels pagesos i el Carme.

A la banda esquerra els altars de Sant Pere, Santa Llúcia, el Roser, els Sants Roc i Antoni, l'Assumpta, i Sant Josep. A continuació un pas duia a la capella del Santíssim que tenia l'altar del Sagrari, la Puríssima i el Cor de Maria. La Capella final era la dels Dolors.

EL RETAULE DE L'ALTAR MAJOR es començà el 7 de desembre de 1692, segons acta dels Jurats de la vila que acordaren donar al Sr. Rector Mn. Francesc Poch cent lliures a compte de les 400 lliures que havien acordat donar a la parròquia per a la construcció del RETAULE de l'altar Major.

Era d'una grandiositat impresionant on cada una de les peces era recoberta d'un gruix considerable d'or, que feia una agradable impresió, era format per relleus i fornícules que contenien imatges i formava un conjunt molt harmònic. Unes columnes salomòniques separaven les diferents representacions. L'altar era presidit per una imatge de la Verge Maria amb el nen, dins d'un gran cambril, flanquejat per dos relleus; els Sant Reis i l'Adoració dels pastors. Seguidament dues fornícules amb Sant Tomàs i Sant Narcís. A un nivell més elevat, al centre, la figura de Crist Ressucitat flanquejat per dos relleus: 'Ascenció i la Resurrecció. Al costat d'aquests, dues fornícules amb les imatges de Santa Catarina. Damunt del Crist, la Coronació de la Verge sota la divina mirada de l'Esperit Sant. Remataven el retaule les figures de Sant Joan Baptista, Sant Pere Apòstol, Sant Pau i Sant Antoni de Pàdua. Per sota el cambril de la Verge, El Sagrari, on hi havia un bust de Crist, en un marc de forma oval. Al costat uns relleus amb el naixement de la Verge, una petita imatge de Sant Joan, el casament de la Mare de Déu, una imatge de Sant Pere y un altra de Sant Tadeu, la Visitació i l'Encarnació.

El conjunt d'aquest retaule era considerat com una de les joies més preuades del bisbat de Girona.

A cada costat de l'altar major hi havien les trones de forma hexagonal, obra de l'arquitecte Gaudí, fruit de la donació feta a la parròquia, de Felix Massó Soler, mort a finals de l'any 1902. La del costat de l'evangeli era més gran que l'altra, amb un tornaveu molt inclinat, buscava l'aprofitament acústic, que aconseguia una perfecta sonoritat. Al centre, el colom, símbol de l'Esperit Sant voltat dels seus 7 dons. A la trona més petita, al costat de l'Epístola, una inscripció en llatí on figuraven els noms dels apòstols epistolars.

El patrimoni artístic de Catalunya, entre ells el de Blanes, va patir una gran pèrdua el mes de juliol de 1936.

El dia 22 de Juliol del 1936 el Temple Parroquial de Santa Maria de Blanes va ésser incendiat i cremà durant tot el dia fins que l'estructura col·lapsà. Aquest dia fatídic per a Blanes, es destruí un patrimoni artístic que la fe i l'esforç de molts blanencs havia acumulat durant segles. Els incendiaris no varen saber ni tan sols salvar l'or que cobria els retaules. Tant sols es va salvar la façana i el campanar, tot i que desprès del incendi alguns varen intentar destruir-ho completament. L'actitud decidida d'alguns blanencs, encara que tardívola, impedí la consumació d'aquest fet i gràcies a ells podem encara disfrutar de la contemplació de la façana, campanar i actual sagristia, úniques restes de l'edifici gòtic.

En aquesta pàgina donem un testimoniatge gràfic d'aquest esdeveniment amb les poques fotografíes que hem pogut trobar. Una d'elles mostra el temple envoltat pel fum de l´incendi i la resta les runes conseqüència del mateix.

El 2 de febrer de 1939, després de 34 mesos de guerra civil, el poble de Blanes fou alliberat per les forces del general Franco. L'església parroquial de Santa Maria de Blanes havia estat cremada el 22 de juliol de 1936. Per tal de poder celebrar la santa missa i demés funcions religioses, el Centre Catòlic de Blanes va cedir els seus locals. El 3 de març de 1939, l'arquitecte de Blanes Sr. Portillo, va presentar els plànols de la nova església parroquial provisional, a l'esbarjo, on a finals d'any ja s'hi deia missa.

Els nous dirigents, juntament amb la majoria de la gent del poble, començaren tot seguit a preparar la reconstrucció del temple de Santa Maria de Blanes. El mes de gener de 1940 es va procedir a la constitució de la Junta General de Reconstrucció. Presidia la convocatòria el Sr. Rector Arxiprest Mn. Antoni Falcó i Oms com a president delegat del Sr. Bisbe de Girona. Mn. Antoni Falcó va nomenar Secretari a D. Bartomeu Comas i Puig, i Tresorer D. Ramón Baltrons i Urgell. Va nomenar també a Amado Carreras i Miquel, Pasqual Boada i Nogués, Vicens Coma i Soley i al Dr. Josep Roig i Raventós com a representants de la gent amb més influència i possibilitats econòmiques d'aquells moments; i com a vocals de la junta a Pere Puig i Llensa, Josep Mestre i Rovira, Felix Andreu i Alum, Joan Robert i Rabassa, Cels Bassols i Roig i altres.

Una vegada nomenada la Junta Directiva es varen prendre els seguents acords:

Tramitar amb urgència els papers, per poder començar les obres.

Per unanimitat acordaren adjudicar-les a l'empresa Josep Mª Padrós.

Procedir a una intensa campanya de propaganda i de subscriptors per recaptar fons per a les obres.

Es va obtenir del Ministeri de l'Interior que Blanes s'acollís a la nova llei de "Reconstrucción de templos destruidos". Va afavorir molt l'ajuda del Sr. Ramón Serrano Suñer, cunyat del General Franco i Ministre d'Assumptes Exteriors. Per rebre la subvenció sol·licitada obligaven a presentar signades per l'arquitecte de l'obra totes les factures de les quals el ministeri en pagava el 40%.

La llei obligava que tots els projectes fossin presentats per l'arquitecte municipal. A Blanes l'arquitecte era el Sr. Portillo, el qual feu entrega a la Junta de Reconstrucció el pressupost, que pujava a 1.224.033,85 pts. L'obra es començà el mes d'abril de 1940. L'arquitecte triat fou el Sr. Francesc Folguera i Grassi; però degut a una malaltia va obtindre que la començès el seu amic Lluis Bonet i Garí, que acabà l'obra fins al cobriment d'aigües. Els interiors i el Baldaquí son obra son obra de Folguera. L'Assumpta del Baldaquí i les pintures de l'Altar Major, son obra d'en Jaume Busquets.

El dissabte dia 23 de desembre de 1944 l'Excel·lentíssim i Reverendíssim Dr. D. Josep Cartañà Ingles, bisbe de Girona, va beneir el nou temple parroquial de Santa Maria de Blanes, es va cantar la missa "Cum Jubilo", i varen assistir el Governador Civil de la província, acompanyat d'altres autoritats provincial i les autoritats locals acompanyades d'un nombrós públic.

La Junta de Reconstrucció del Temple Parroquial va durar uns quants anys més, fins que es va dissoldre amb el convenciment que la tasca principal s'havia acabat.

EL TEMPLE DE SANTA MARIA A L'ACTUALITAT
L'església actual de Santa Maria de Blanes és de planta gòtica, de tres naus. La central, molt espaiosa, fa 10 metres d'amplada. Amb l'incendi del 1936 s'enderrocaren les voltes i part dels murs. La reedificació de l'església fou dirigida pels arquitectes Francesc Folguera i Lluís Bonet. Només la façana, la torre del campanar i la sagristia, degudament restaurades, resten de l'antic palau dels vescomtes de Cabrera, del qual formava part l'església gòtica de finals del segle XIV. La portalada ogival està composta per quatre arcs apuntats, en degradació, sostinguts per columnes. A la seva esquerra hi ha l'antiga porta del palau (avui de l'Esbarjo parroquial), de mig punt i grans dovelles. A sobre es conserven dues finestres gòtiques trevolades. Mentre durà la restauració, el culte litùrgic es celebrava en les dependències del palau, al lloc que avui es coneix com a Esbarjo parroquial.

En la reconstrucció de l'interior del temple es va optar per una església de tres naus, si bé l'absència de capelles laterals - no pas d'altars i frontals - fa que el visitant tingui la impressió que sigui d'una sola nau i que les columnes tinguin una funció merament decorativa.

L'església ofereix una bona combinació entre majestuosa i austera. La seva gran amplitud eleva l'esperit del visitant, sense desviar-lo, però, del centre neuràlgic, l'altar major, destacat per un airós baldaquí daurat.

El presbiteri rep la llum natural del gran rosetó de la façana principal, obra del mestre vidrier Lluís Rigall, que representa l'Assumpció de Santa Maria, i dels vitralls laterals, amb representació de sants a la banda de llevant: sants Genís, Vicenç de Paül, Francesc de Paula i Pasqual Bailon. Les vidrieres del del rosetó, molt malmeses pel pas del temps, han estat retirades per a ser netejades i restaurades a Barcelona, i s'han recol·locat havent recuperat el seu esplendor per la festa de Santa Maria Assumpta de l'any 2001.
Type of Church: Church

Status of Building: Actively in use for worship

Dominant Architectural Style: Romanic and Gothic

Archdiocese: Spain

Diocese: Girona

Address/Location:
Plaça de l'esglèsia s/n (ESGLÈSIA)
Carrer Nou 22 (RECTORIA)
Blanes, Girona Spain
17300


Relvant Web Site: [Web Link]

Date of organization: Not listed

Date of building construction: Not listed

Associated Shrines, Art, etc.: Not listed

Visit Instructions:
To log a visit to this waymark, you must post at least one original photo of the site, give the date and a brief description of your visit.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Roman Catholic Churches
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log User Rating  
jordiri visited Parroquia Sta. Maria - Blanes, Catalunya, Spain 01/09/2008 jordiri visited it

View all visits/logs