This waymark has been archived.
Viborg Domkirke/Viborg Cathedral
Viborg is famous for its cathedral with its many paintings by Danish painter Joakim Skovgaard depicting stories from the bible. From the tower is an excellent view over Viborg.
Location: Denmark

Dansk

Viborg Cathedral / Viborg Domkirke

Udsigt over Viborg-søerne fra sydtårnet.

Viborg Stift blev oprettet omkring 1060, da Svend Estridsen delte Ribe bispedømme i fire, nemlig Ribe, Århus, Viborg og Vestervig. Viborg var allerede på det tidspunkt en stærk kirkeby bestående af 12 sogne.

Kampestenskatedralen blev opført under kong Niels (1104-34) på et sted, hvor der muligvis har ligget en ældre kirke. Katedralen blev først færdiggjort, da biskop Eskild blev myrdet i 1133 i St. Margrethes Kirke i Asmild, Viborg. Kirken er unik pga. sin anvendelse af granit og er formentlig verdens største granitkirke.

Allerede inden kirken var helt færdig, truedes den i ca. 1145 af en brand i byen, men domprovst Kjeld ilede efter legenden op i et af tårnene, og på hans bøn stilnede branden af ved kirkens fod. I 1501 ramtes kirken af en lynbrand, hvor vesttårnene, korsarmenes gavle og det øverste af apsis blev ødelagt. Biskop Niels Friis nåede inden sin død i 1508 at få kirken genopført.

I reformationstiden blev Viborg ved Hans Tausens virke et åndeligt foregangssted, og evangelisk gudstjeneste kunne indføres i Domkirken i 1530. Reformationen var først gennemført i hele Danmark i 1536.

I 1567 hærges hele byen af en brand, hvor Domkirken blev hårdt ramt. Genrejsningen tog lang tid. Tårnene fik slanke spir på godt 55 meter - 13 meter højere end de nuværende! Næste brand indtraf i 1726, hvor disse store spir knuste kirkens hvælvinger. Efter denne katastrofe stod kun de nøgne mure og nogle rester af hvælvingerne tilbage. Denne gang skete genopførelsen i rekordtempo af Altona-bygmesteren Claus Stallknecht. Ved denne genopbygning kom der bl.a. "kalotter" på tårnene, ny prædikestol og en kolossal altertavle. Kirken blev genindviet i 1730. Arbejdet var dog ikke udført godt nok og trods gentagne reparationer, blev kirken lukket i 1862.

En ny genopbygning startede i 1864 efter en landsindsamling, og alterets grundsten blev nedlagt af kongen i december. Kirken blev geninviet 10. september 1876. Ved genopførelsen brugte arkitekterne malede lofter af historiemaleren F. C. Lund.

Den store ombygning havde som mål at genskabe den oprindelige kirke. Med hård hånd afklædte man bygningen næsten al dens historie, men som kirken nu står, er den det klareste eksempel på den ideale romanske storkirke. Dens første mestre har bestemt rummets harmoniske forhold: længden af midtkirken er den dobbelte af tværskibets, og korets kvadrat overholdes i hvert af tværskibets tre partier. I perioden 1901-13 kom Joakim Skovgaards kalk-/freskomalerier til som en protestantisk billedbibel, enestående i sin art. Indvendig er freskomalerier udført af Joakim Skovgaard i perioden 1901-13.

Kilde til tekst: Lokalhistorisk Arkiv for Viborg Kommune og  Viborg Domsogn

Tip: Vigtigst er at se selve Domkirken, kalkmalerierne, samt krypten, der er det ældste romanske rum i Danmark. Gå også en tur op i sydtårnet, hvorfra der er en enestående udsigt over Viborg by. Hold dog øje med tiden, inden du går der op, så du ikke er der, når klokkerne slår! I kælderen under sydtårnet er et lille museum over Domkirkens historie.

Domkirkens daglig åbningstid:
01.10 - 31.03 ··· Kl. 11.00-15.00
01.04 - 31.05 ··· Kl. 11.00-16.00
01.06 - 31.08 ··· Kl. 10.00-17.00
01.09 - 30.09 ··· Kl. 11.00-16.00
Kirken lukkes dog for turister under kirkelige handlinger. Pris for adgang til tårn: 2 kr for børn og 5 kr for voksne.

English

Viborg Cathedral dominates the city skyline and the towers can be seen from far away.

Archaeological excavation indicates that a church has been situated here since the Viking Age (approximately 1130). The present cathedral dates from 1876 and is one of the largest granite churches in Northern Europe. Inside, the cathedral is decorated with impressive murals - an enormous picture bible - painted by Joakim Skovgaard. The seven-armed candlestick from the late 15th century also makes the cathedral well worth a visit.

Tip: Most importent is to see the Cathedral, the murals, the crypt and the excellent view over Viborg from the south tower. In the cellar under the south tower is a small museum over the history of the Cathedral.

The Cathedral is open for visit:
Closed to turist while a services is taken place. Admission fee for the tower: 2 d.kr. for children and 5 d.kr. for adults.

Kilde til tekst: Viborg Turistbureau, Viborg Cathedral

Viborg Cathedral- Denmark Panoramic Image by Hans Nyberg