1768 - The Holy Trinity Column - Jakubovice, Czech Republic
Two chronograms on the Holy Trinity Column in Jakubovice
Location: Pardubický kraj, Czechia

The Trinity is most commonly seen in Christian art with the Spirit represented by a dove, as specified in the Gospel accounts of the Baptism of Christ; he is nearly always shown with wings outspread. However depictions using three human figures appear occasionally in most periods of art.

The chronograms are located on the Holy Trinity Column.
The column was built in 1715. The Roman numerals of chronogram are larger than the other letters and are red color-coded from the rest of the text.

The chronograms:

The year 1768 from the chronogram referring to erection of the column.

=========================================================

Na hranolovém soklu stojí vysoký dvoudílný podstavec obdélného prurezu, s predstupující strední cástí a výrazne tvarovanými volutovými krídly po stranách, zdobenými páskou na obvode. Podstavec je ukoncen výraznou profilovanou rímsou ve strední cásti vydutou do pulkruhu, v nemž je reliéfní kvetina. Prední stena podstavce je zdobena figurálním reliéfem P. Marie s Ježíškem, pod reliéfem nemecký nápis a vrocení 1768. Na podstavci stojí obelisk, smerem vzhuru konický, je ctvercového prurezu. Pylon má jednoduše profilovanou patku a hlavici, prední cást je zdobena rokajovými reliéfními motivy a páskou. Bocní steny a stena zadní jsou zdobeny lineárními vpadlými poli. Na pylonu je osazena Nejsvetejší Trojice – Buh Otec s tiárou, mezi koleny drží krucifix, u nohou má holubici. Na zadní strane podstavce vytesán renovacní nápis s letopoctem 1936. Materiál – pískovec.
Type of numerals used: Roman

Text of the original chronogram: eIneM gott In DreIIen personen Ist zVe VVahrer VerehrVng egenVVärtIge statVen aVfgerICht Von VVentzL hIebeL

Pure chronogram?: no

Natural chronogram?: no