Base of a honorific statue of Ptolemy V Epiphanes - Acropolis of Lindos - Lindos, Greece
Base of a honorific statue of Ptolemy V Epiphanes, early 2nd c. BC, at the Acropolis of Lindos.
Location: Greece

"The base carried the honorific statue of Ptolemy V Epiphanes (203-181 BC), son of Ptolemy IV Philopater and Arsinoe III, who became king at the age af 6. It was an ex-voto of Leonidas son of Archenax, to the gods. The dedicator is known also from the inscribed base of statues of his parents, set in the sanctuary.

The close relations between the Rhodians and Ptolemaic Egypt are attested from as early as the 4th century BC. A sanctuary (gymnasium?) in honour of Ptolemy I Soter was founded in the city of Rhodes, in gratitude for his assistance during the siege by Demetrios Poliorketes. Furthermore, Ptolemy III Euergetes offered contribution to Rhodes after the catastrophic earthquake of 227/226 BC.

On the upper surface of the stone blocks of the base are incised characters of the Greek alphabet (K and A), serving as mason’s marks to ensure correct assembly. In a later period, the base was dismantled and the greater part of it was used as a threshold, as the cuttings at its right edge indicate."

SOURCE - info board

"Ptolemy V Epiphanes (Ptolemaios Epiphanes "Ptolemy the Illustrious"; 210–181 BC), son of the siblings Ptolemy IV Philopator and Arsinoe III of Egypt, was the fifth ruler of the Ptolemaic dynasty from 204 to 181 BC. He inherited the throne at the age of five, and under a series of regents, the kingdom was paralyzed. The Rosetta Stone was produced during his reign in 196 BC. He was a son of Ptolemy IV of Egypt and Arsinoe III of Egypt."

SOURCE - (visit link)

"I vási tou éfere to timitikó ágalma tou Ptolemaíou V Epiphanes (203-181 p.CH.), gios tou Ptolemaíou A 'Filopátrou kai tou Arsinóou G', o opoíos égine vasiliás stin ilikía ton 6. Ítan próin fílo tou Leonída tou giou tou Archeáx, O afierótis eínai gnostós kai apó tin engegramméni vási agalmáton ton gonéon tou, pou vrískontai sto ieró.

Oi stenés schéseis metaxý Rodíon kai Ptolemaïkís Aigýptou pistopoioúntai ídi apó ton 4o aióna p.CH. Éna ieró (gymnastírio?) pros timín tou Ptolemaíou I Sotíra idrýthike stin póli tis Ródou, se evgnomosýni gia ti voítheiá tou katá tin poliorkía tou Dimitríou Poliorkití. Epipléon, o Ptolemaíos III Evergétes proséfere syneisforá sti Ródo metá ton katastrofikó seismó tou 227/226 p.CH.

Stin epáno epifáneia ton pétrinon temachíon tis vásis enchánontai charaktíres tou ellinikoú alfavítou (K kai A), pou chrisimévoun os simádia toichopoiías gia na exasfalísoun sostí synarmológisi. Se metagenésteri período, i vási aposynarmologíthike kai to megalýtero méros tis chrisimopoiíthike os katófli, ópos deíchnoun ta moschévmata sto dexí tis ákro. "

PIGI - pínakas pliroforión

"O Ptolemaíos E' Epifanís ( 210 – 180 p.CH. ) ítan o pémptos igemónas tis Dynasteías ton Ptolemaíon, pou vasílepsan stin Aígypto katá ti diárkeia tis ellinistikís epochís. Ítan gios tou Ptolemaíou D' tou Filopátoros kai tis Arsinóis G' kai vasílepse katá tin período 204 – 181 p.CH.

O Ptolemaíos E' ítan mólis éxi etón ótan o patéras tou péthane afínontas ton vasilikó thróno kenó. O fysikós antivasiléas tou anílikou Diadóchou ítan i mitéra tou Arsinói, pou óso o sýzygós tis ítan en zoí zoúse sti skiá, afínontas to vasiliá na kathodigeítai apó tous ypourgoús tou, ton Agathoklí kai to Sosívio. Tóra pléon, kai me tin ypostírixi tou laoú, égine epikíndyni. Protoú loipón anakoinotheí episímos o thánatos tou vasiliá, i Arsinói dolofoníthike mystiká sto paláti. Aftó égine me megáli spoudí kathós den éprepe na gínei antiliptí i symmetochí ton ypefthýnon sti dolofonía, allá kai epeidí i vasílissa eíche tous dikoús tis pistoús anámesa sto prosopikó tis. Teliká i práxi diepráchthi, kai pros to télos tou 203 p.CH. o Agathoklís kai o Sosívios anakoínosan sto laó pos to vasilikó zévgos eíche fýgei apó ti zoí.

Ta gegonóta pou akoloúthisan mas ta diigeítai me megáli leptoméreia o Polývios, schedón me ti matiá enós sýnchronou repórter. Oi dýo synomótes parousíasan se mía exédra ton aníliko Ptolemaío me ta vasiliká diakritiká, diávasan mia diathíki – pragmatikí í plastí – pou topothetoúse ti diakyvérnisi sta chéria tous méchri tin enilikíosi tou mikroú vasiliá kai dílosan pos to eklipón zévgos tha kidevótan me megaloprépeia.

Ostóso peristoichízontan akómi apó polloús kindýnous: apó esoterikoús echthroús pou epofthalmioúsan ti thési tous, apó to misthoforikó strató pou ísos xesikonótan, apó tous epanastátes pou droúsan stin Áno Aígypto kai apó exoterikoús kindýnous: ton Antíocho G' ton Méga, vasiliá ton Selefkidón pou epithymoúse diakaós tin Koíli-Syría, kai ton vasiliá tis Makedonías Fílippo ton E', pou endiaferótan gia tis Ptolemaïkés ktíseis sto Aigaío. I katástasi tis Aigýptou, loipón, katá tin ánodo tou Ptolemaíou sto thróno ítan idiaítera zoferí.

Stis stratiotikés tou epitychíes, o Ptolemaíos E' den symmeteíche aftoprosópos. Ítan énas idiaítera energitikós néos, me agápi gia ton athlitismó kai to kynígi, kai den ítan deilía aftó pou ton krátise ektós máchis, allá i epithymía tou Polykráti na min analávei o vasiliás aftoprosópos tin anótati dioíkisi ton stratiotikón themáton. Tin aísthisi pos káti megálo etoimazótan, deíchnei kai to gegonós pos i ptolemaïkí avlí ékane défteri prospátheia proséngisis tis Achaïkís Sympoliteías, aftí ti forá me thetikótero apotélesma, mias kai i antiromaïkí merída ton Achaión apodéchtike me thérmi tin prótasi. Mállon kai o Polykrátis állaze aftín tin epochí ti filoromaïkí politikí tou. Présveis orístikan gia na metavoún stin Aígypto, anámesá tous kai o Polývios, óntas akómi polý néos. Ostóso i presveía den estáli poté. Xafniká, o Ptolemaíos E' o Epifanís pethaínei to 181 p.CH., se ilikía mólis eíkosi ochtó etón.

O Ptolemaíos ítan o prótos igemónas apó tin ídrysi tis dynasteías pou éspase to motívo gámou anámesa se aderfó kai aderfí. I sýzygós tou Kleopátra A' éfere sti Dynasteía to aíma tou Sélefkou allá kai aftó ton Persón. O gámos aftós eíche os apotélesma tría paidiá: dyo gious, ton Ptolemaío St' to Filomítora kai ton Ptolemaío I' to Fýskona, kai mia kóri pou élave to ónoma tis mitéras tis. Kai ta tría aftá paidiá vasílepsan stin Aígypto se diaforetikés periódous."

PIGI - (sýndesmos epískepsis)

Group that erected the marker: Lindos heritage