Potato digger - Hrešice, Czechia
33U E 422854 N 5565113
Vyorávac brambor (cert) vystavený pred domem c.p. 42 ve Hrešicích, okres Kladno / Potato digger exposed in front of house no. 42 in Hrešice, Kladno district.
Location: Středočeský kraj, Czechia

CZ: "Cert nebo rotacní vyorávac brambor, je starší zemedelský stroj (puvodne z 19. století z Anglie) urcený pro vyorávání brambor. V drívejších dobách hojne používaný zemedelský stroj se ješte dnes obcas používá na ceském venkove. Vyniká zejména jednoduchostí své konstrukce a velice snadnou údržbou.
Pracuje na principu velkého kola umísteného v zadní cásti stroje, které je po svém obvodu opatreno železnými prsty resp. packami, jež pri otácivém pohybu kola vyhrabávají brambory ven ze zeme (fakticky rozmetávají bramborový rádek). Vlastní pohon pracovního stroje je realizován ozubenými kuželovými koly napojenými na zadní ocelová pojezdová kola. Je tedy fakticky pohánen vlastní jízdou stroje po poli. Jeho hlavní nevýhodou je, že zanechává brambory ležet na poli a ty musí být pak sklizeny rucne. Tento zpusob sklízení je ale šetrnejší ke sklízeným bramborám, protože nedochází k velkému mechanickému poškození hlíz.
Hodí se spíše pro zemedelce s menší výmerou polí. Vetší výmery polí bývají sklízeny pomocí jiných sklízecích stroju napr. ruznými typy bramborových kombajnu.

EN: "Devil" or rotary potato digger, is an older agricultural machine (originally from the 19th century from England) designed for plowing potatoes. .
It works on the principle of a large wheel located in the rear of the machine, which is circumferentially equipped with iron fingers or. paws that rake potatoes out of the ground when they rotate the wheel (they actually spread the potato row). The drive of the working machine is realized by gear bevel gears connected to the rear steel traveling wheels. It is thus actually driven by the machine's own driving in the field. Its main disadvantage is that it leaves potatoes lying in the field and must then be harvested by hand. However, this method of harvesting is more gentle on the harvested potatoes, as there is no major mechanical damage to the tubers.
It is more suitable for farmers with a smaller field area. Larger field areas are harvested using other harvesting machines, eg by different types of potato harvesters.
Use or Purpose of Equipment: plowing potatoes

Approximate age: 80 - 100 years