1801 - Statue of St. James - Stracov, Czech Republic
A chronogram on the pedestal of the statue of St. James
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The chronogram is located on the sandstone pedestal.
The Roman numerals of chronogram are larger than the other letters and are red color-coded from the rest of the text.

The year 1801 from the chronogram referring the reconstruction of the statue.

James the Great also known as James, son of Zebedee and Saint James the Greater, was one of the Twelve Apostles of Jesus. James is described as one of the first disciples to join Jesus. The Synoptic Gospels state that James and John were with their father by the seashore when Jesus called them to follow him. Saint James is the patron saint of Spain and, according to tradition, his remains are held in Santiago de Compostela in Galicia.

The chronogram: sVVaty IakVbe VVetsi oroDVI za nas abyChoM V CastnI byIi zasLIbenI kristoVVeho

=========================================================

Jedná se o barokní plastiku sv. Jakuba Vetšího, historicky doloženou osobnost, zpodobneného jako poutníka. Socha je zhotovena z pískovce. Stojí na soklu, obrácená smerem ke stracovskému kostelu (téhož zasvecení). Stojící postava v kontrapostu, vysoká 160 cm, je zahalena do težkého roucha, které vytvárí v prední cásti drapérii s hlubokými záhyby smerujícími od levého ramene k nakrocené pravé noze. Roucho splývá až k zemi, takže postave vystupují pouze špicky chodidel. Drapérie roucha je vymodelována i v zadní cásti sochy, záhyby nejsou již tolik výrazné. Svetec má pres ramena prehozenou krátkou pelerínu zdobenou vroubkovanými mušlemi. V pravé ruce drží za horní okraj objemnou knihu, kterou má oprenou o mírne vysazený pravý bok. Levá ruka chybí (pravdepodobne v ní držel poutnickou hul). Na zádech postavy spocívá poutnický klobouk se širokou strechou. Hlava statue je výrazná, lebka je pokryta vlnitými vlasy, jež spadají vzadu až do týlu a zakrývají rovnež uši. Oblicej má mírný oduševnelý výraz, na skráních a na brade je patrný úzký pruh plnovousu. Plastika je umístena na soklu, který je složen z peti cástí- základní desky, svrchní parapetní desky, plintu, kvádru s textem vpredu i vzadu, tvarovaný meziclánek mezi sochou a soklem. Pod soklem se nacházejí dva stupne schodu, výška 20 cm. Na strední cásti soklu byly objeveny dva nápisy. Písmo nasvedcuje, že nápis byl porízen pozdeji než socha a že objekt je složen z nekolika cástí ruzného stárí. Cást s nápisy je z doby rekonstrukce pomníku r. 1801. Socha mela puvodne svatozár, jejíž zbytek byl odstranen pri restaurování. Bez nové svatozáre.
Type of numerals used: Roman

Text of the original chronogram: sVVaty IakVbe VVetsi oroDVI za nas abyChoM V CastnI byIi zasLIbenI kristoVVeho

Pure chronogram?: no

Natural chronogram?: no