Stadswoning Het Houten Huis - Ieper, Flanderen
31U E 492279 N 5632570
Fr - Dernier représentant de l'architecture médiévale en bois. En - Last representative of medieval wooden architecture. Nl - De laatste exponent van de Ieperse middeleeuwse houtarchitectuur.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Fr - Description
La maison de ville Het Houten Huis à Ypres est classée monument historique.
La Commission royale sur les monuments et les paysages (KCML) a rendu un avis qui motivait la valeur artistique et historique du monument comme suit: pierre naturelle. Au sommet, un arc pointu en saillie. C'est la seule façade en bois qui pourrait échapper à la destruction du 19ème siècle. La façade d'origine date probablement de la première moitié du XVIe siècle. En 1913, le bâtiment a été restauré pour la ville, mais les connexions en bois d'origine ont été remplacées par des clous forgés. Après la Première Guerre mondiale, la maison a été reconstruite selon les plans de J. Coomans, réalisés en 1924. '

En - Description
The townhouse Het Houten Huis in Ypres is protected as a monument.
The Royal Commission for Monuments and Landscapes (KCML) issued an opinion that motivated the artistic and historical value of the monument as follows: natural stone. At the top there is a protruding pointed arch. It is the only wooden façade that could escape the destruction of the 19th century. The original facade probably dates from the first half of the 16th century. In 1913 the building was restored for the City, but the original wood connections were replaced by forged nails. After the First World War the house was rebuilt to the design of J. Coomans, made in 1924. '

Nl - Beschrijving
De stadswoning Het Houten Huis te Ieper, is beschermd als monument.
De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de artistieke en historische waarde van het monument als volgt werden gemotiveerd: ”Het is een houten puntgevel boven een bakstenen onderpui, de zijmuren zijn in baksteen, de uitkragingen steunen op geprofileerde natuursteen. In de top bevindt zich een uitspringende spitsboog. Het is de enige houten gevel die aan de vernielzucht van de 19de eeuw kon ontsnappen. De oorspronkelijke gevel stamt waarschijnlijk uit de eerste helft van de 16de eeuw. In 1913 werd het gebouw in opdracht van de Stad gerestaureerd, de oorspronkelijke houtverbindingen werden echter vervangen door gesmede nagels. Na de Eerste Wereldoorlog werd het huis heropgericht naar het ontwerp van J. Coomans, gemaakt in 1924.”

Beschermingsdossiers
Adresse/Adres/Adresses/Address: