R.H. Arntzenius - Jacobswoude memorial, Alphen aan den Rijn (NL)
Poem part "Geen Muren Verduren Der Uren Geweld" on monument.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

"Geen Muren Verduren Der Uren Geweld"
Een passage uit het gedicht'Het Roosje' van Robert Hendrik Arntzenius, gemaakt omstreeks 1800

Te vinden aan de zuidkant van het monument ter nagedachtenis aan het verdwenen dorp Jacobsoude.

Robert Hendrik Arntzenius (Amsterdam, 19 december 1778 - Haarlem, 20 november 1823) was een Nederlands jurist en politicus.

Leven
Arntzenius werd in 1798 student in Leiden. Na zijn studie werd hij advocaat in zijn geboortestad. Vervolgens was hij van 1814 tot 1820 advocaat-fiscaal voor de middelen te lande in Noord-Holland en daarna rijksadvocaat. De beide laatste jaren van zijn leven was hij lid van de Tweede Kamer.

Werk
Van hem vindt men enige stukjes in de Kl. Dichterl. Handschr. van Uylenbroek en in de Muzenalmanakken. Voorts: Dichtl. Uitspanningen, Amst. 1801 en Nagel. Ged. 2 dln., Haarl. 1825.
(Bron: Wikipedia)

Over Jacobswoude
Jacobswoude is de naam van een verdwenen dorp dat op het grondgebied van de huidige gemeente Kaag en Braassem lag.
In de geschiedschrijving komt Jacobswoude voor het eerst voor in het jaar 823. Men denkt dat toen ambachtsheer Jacob van Woude het gebied in leen kreeg van Lodewijk de Vrome.
Het gerucht gaat dat rondom het dorp het veen werd afgegraven, waardoor het in het midden van de 16e eeuw als een eiland in het water lag van de latere Vierambachtspolder.
Hierdoor raakte Jacobswoude in verval.
In 1586 werd de kerk afgebroken. Daarna raakte het dorp verder in verval en tenslotte verhuisden de laatste bewoners naar Woubrugge. In 1740 werd tenslotte de kerktoren afgebroken.
Er staat een monument op de plek waar Jacobswoude lag, bij de kruising van de Kruisweg (richting Woubrugge) met de weg van Alphen aan den Rijn naar Leimuiden, de Herenweg (de N207).

Tegenover het gedenkmonument staat een stenen bank met een gevonden grafsteen ingemetseld. De bank is in 1916 geschonken door de gemeente Woubrugge en werd twintig jaar later vergezeld van een monument voor het verdwenen dorp Jacobswoude.
(Bron: Wikipedia)

Er ligt ook een leuke geocache! :-))

English Google translation:
"Geen Muren Verduren Der Uren Geweld" meaning "No Walls Endure The Hours of Violence"
A passage from the poem 'The Rose' by Robert Hendrik Arntzenius, made around 1800.

To be found on the south side of the monument in memory of the disappeared village of Jacobsoude.

Robert Hendrik Arntzenius (Amsterdam, December 19, 1778 - Haarlem, November 20, 1823) was a Dutch lawyer and politician.

Life
Arntzenius became a student in Leiden in 1798. After his studies, his lawyer became in his home town. Subsequently, from 1814 to 1820, he was a tax lawyer for the land funds in Noord-Holland and then a government lawyer. The last two years of his life he was a member of the Lower House.

work
Some of him are found in the Kl. Poet Manual van Uylenbroek and in the Muzenalmanakken. Furthermore: Dichtl. Uitspanningen, Amst. 1801 and Nagel. Ged. 2 parts, Haarl. 1825.
(Source: Wikipedia)

About Jacobswoude
Jacobswoude is the name of a disappeared village of the current municipality of Kaag en Braassem.
In the historiography Jacobswoude appears for the first time in the year 823. Men thinks the craftsman is Jacob van Woude the area was borrowed from Louis the Pious.
Rumor has it that the peat was dug around the village, leaving it in the middle of the 16th century as an island in the water of the later Vierambachtspolder.
Jacobswoude therefore fell into disrepair.
The church was demolished in 1586. After that the village fell further into disrepair and the fraction moved the last inhabitants to Woubrugge. The church tower was finally demolished in 1740.
There is a monument where Jacobswoude was located, at the junction of the Kruisweg (towards Woubrugge) with the road from Alphen aan den Rijn to Leimuiden, the Herenweg (the N207).

Opposite the memorial monument is a brick bench with a found tombstone. The bank was donated in 1916 by the municipality of Woubrugge and later returned from Jacobswoude twenty years later.
(Source: Wikipedia)

Great geocache here too! :-))