Schutzpatron Michael - Harlingen, Friesland, Netherlands
31U E 661623 N 5894515
At the front of the facade of the town hall of Harlingen there is this gilded statue of Michael, the patron saint of the city of Harlingen.
Location: Friesland, Netherlands

"Het stadhuis werd in 1730 door stadsbouwmeester Hendrik Jacobs Norel gebouwd in Lodewijk XIV-stijl. In 1756 werd het achter de nieuwbouw gelegen, uit de 16e eeuw stammend, bouwdeel vervangen door een nieuwe vleugel. De eveneens uit die tijd stammende toren bleef gehandhaafd. Aan de voorzijde heeft de gevel een balkon en een verguld beeld van Michaël, de beschermheilige van de stad Harlingen."

Stadhuis van Harlingen

"De aartsengel Michaël (Sint-Michiel) komt voor in de Hebreeuwse Bijbel, het Nieuwe Testament en de Koran.

De naam Michaël wordt in de Hebreeuwse Bijbel meerdere keren genoemd als eigennaam van mensen, maar was vooral populair in de Perzische periode. In Daniël 10:13 sprak een naamloze engel tot Daniël en vertelde dat Michaël hem had geholpen en noemde hem "een van de voornaamste vorsten" . In het vervolg van het gesprek werd Michaël aangeduid als "je vorst", waardoor Michaël beschouwd ging worden als beschermer van de Israëlieten. De idee dat God ieder volk een beschermengel had toegewezen, stamde uit de weergave van Deuteronomium 32:8 in de Septuagint, waar die kan worden gelezen als dat God de gebieden van de volken vastlegde op basis van het aantal engelen. Terwijl in Deuteronomium het beeld wordt geschetst van vredige en naast elkaar bestaande volksengelen, streden deze met elkaar in Daniël. Hierin had Michaël de rol om de strijd in het voordeel van Gods volk te beslissen.
In Daniël 12:1 markeert het optreden van Michaël als "de grote vorst" de ondersteuning van Gods volk in de geweldige crisis in de eschatologische eindtijd. Het beeld van een ondersteunend ingrijpen door hemelse machten in aardse conflicten kan al worden gevonden in pre-exilische geschriften, zoals in Rechters 5:20, waar het ingrijpen van God ten gunste van Zijn volk in poëtische vorm als een strijd waarin sterren zich tegen de vijandelijke veldheer Sisera keren. In de tijd van het ontstaan van het boek Daniël werden engelen en sterren met elkaar in verband gebracht, zoals in het Eerste boek van Henoch."

Aartsengel

"The town hall was built in 1730 by city architect Hendrik Jacobs Norel in Louis XIV style. In 1756, it was replaced by a new wing behind the new building, which dates from the 16th century. The tower, which also dates from that time, was maintained. At the front, the facade has a balcony and a gilded statue of Michael, the patron saint of the city of Harlingen."

"The archangel Michael (Saint Michael) appears in the Hebrew Bible, the New Testament and the Qur'an. The name Michael is mentioned several times in the Hebrew Bible as the proper name of people, but was especially popular in the Persian period. In Daniel 10:13 an unnamed angel spoke to Daniel and told that Michael had helped him and called him "one of the most important princes". In the rest of the conversation, Michael was referred to as "your prince", which made him to be regarded as the protector of the Israelites. The idea that God had assigned a guardian angel to each people came from the representation of Deuteronomy 32:8 in the Septuagint, where it can be read as God's recording of the territories of the nations based on the number of angels. While in Deuteronomy the image of peaceful and co-existing angels is sketched, they competed with each other in Daniel. In this, Michael had the role to decide the battle for the benefit of God's people.
In Daniel 12:1 the action of Michael as "the great prince" marks the support of God's people in the great crisis of the eschatological end times. The image of a supportive intervention by heavenly forces in earthly conflicts can already be found in pre-existing writings, as in Judges 5:20, where God's intervention in favor of His people in poetic form as a battle in which stars turn against the enemy general Sisera. At the time of the creation of the book of Daniel, angels and stars were associated, as in the First Book of Enoch."

Associated Religion(s): Christianity

Statue Location: town hall of Harlingen