Bartokpark - Arnhem, Netherlands
The sculpture is the main attraction used by kids and children of all ages
Location: Gelderland, Netherlands

Source;
(visit link) :

"Het Bartokpark is een pop-up park dat is uitgegroeid tot een hotspot binnen Arnhem. Of hoe een tijdelijke ontwikkeling door strategische planning niet alleen een verwaarloosd terrein kan omtoveren tot een prachtige verblijfsplek maar in geleidelijke stappen ook de ruimte om zich heen kan mee kan organiseren. Stadsontwikkeling nieuwe stijl!

locatie

Hoek Kortestraat en Kleine Oord, Arnhem

partners

Buro Harro / gemeente Arnhem / Florentijn Hofman / Burgers Zoo / Synchroon ontwikkelaars / Stichting Nationale Park Hoge Veluwe

Bartokpark 1.0. In maart 2012 lag er op de kop van de Kortestraat en de Kleine Oord nog een naargeestig braakliggend terrein. Nadat de ontwikkelingen van het BK40 complex vlak na de sloop van de Bartokzaal enkele jaren tevoren waren komen stil te liggen bleef de omgeving zitten met een rotte kies. Als beëindiging van de winkelstraat en tegenover het toen in aanbouw zijnde Rozet en hotel was de plek een doorn in het oog van ondernemers en omwonenden, maar door de economische situatie en de verschillende belangen van gemeente en grondeigenaar leek deze situatie zich nog jaren te kunnen voort zetten. DTO zag echter kansen voor deze plek en ontwierp samen met buro Harro het Bartokpark, een mini stukje veluwe. Vrijwel direct waren alle betrokkenen zeer enthousiast en binnen slechts 3 maanden tijd was het openbare mini-park gerealiseerd. In de daarop volgende zomer werd al snel duidelijk dat de Arnhemmers deze plek waardeerden, met regelmaat wordt het parkje door omwonenden en stadsbezoekers gebruikt als plek om te luieren en te spelen.

Bartokpark 2.0. Eind 2012 kwam kunstenaar Florentijn Hofman min of meer bij toeval langs het Bartokpark tijdens zijn zoektocht naar een geschikte locatie voor het beeld dat het 100-jarige Burgers zoo aan de stad wilde schenken. De aanvankelijk gedachte locaties vormden geen meerwaarde voor zijn beeld, maar bij de aanblik van het glooiende heidelandschap wist hij direct; dit is de plek! En na een eerste instantie wat terughoudende reactie van opdrachtgever en gemeente werd uiteindelijk iedereen steeds enthousiaster. Sterker nog, in de uitwerking van de plannen werd het park zelfs vergroot en kon het feestaardvarken zich heerlijk in het landschap nestellen. Eind april 2013 werd de uitbreiding van het park gerealiseerd en eind juli werd het beeld worden geplaatst. Het succes van Bartokpark 1.0 werd voortgezet en in geen tijd veroverde het Feestaardvarken niet alleen een plek in de stad maar verscheen het Bartokpark op de cover van talloze boekwerken waaronder het Jaarboek Landschapsarchitectuur 2013.
"

EN:
The Bartokpark is a pop-up park that has become a hotspot within Arnhem. Or how a temporary development through strategic planning can not only transform a neglected site into a beautiful place to stay, but in gradual steps can also help organise the space around it. Urban development new style!

Location

Corner Kortestraat and Kleine Oord, Arnhem

associates

Buro Harro / municipality of Arnhem / Florentijn Hofman / Burgers Zoo / Synchronous developers / Stichting Nationale Park Hoge Veluwe

Bartokpark 1.0. In March 2012, at the head of Kortestraat and Kleine Oord, there was still a dreary vacant lot. After the developments of the BK40 complex just after the demolition of the Bartok Hall had come to a standstill a few years before, the environment remained stuck with a rotten molar. As the end of the shopping street and opposite the then under construction Rozet and hotel, the place was a thorn in the side of entrepreneurs and local residents, but due to the economic situation and the various interests of the municipality and landowner, this situation seemed to be able to continue for years to come. DTO, however, saw opportunities for this place and together with buro Harro designed the Bartokpark, a miniature piece of veluwe. Almost immediately all parties involved were very enthusiastic and within only 3 months time the public mini-park was realized. In the following summer it soon became clear that the Arnhemmers appreciated this place, regularly the park is used by local residents and city visitors as a place to relax and play.

Bartokpark 2.0. At the end of 2012, artist Florentijn Hofman visited the Bartokpark more or less by chance during his search for a suitable location for the sculpture that the 100-year-old Burgers zoo wanted to donate to the city. The originally conceived locations did not add value to his sculpture, but when looking at the rolling heath landscape, he immediately knew: this is the place! And after an initial hesitant reaction from the client and the municipality, everyone became more and more enthusiastic in the end. In fact, in the development of the plans, the park was even enlarged and the party horsepig could nestle wonderfully in the landscape. At the end of April 2013 the expansion of the park was realized and at the end of July the statue was placed. The success of Bartokpark 1.0 was continued and in no time the Feestaardvarken not only conquered a place in the city but the Bartokpark appeared on the cover of numerous books including the Yearbook Landscape Architecture 2013.

Source : (visit link) :

"Koninklijke Burgers’ Zoo bestaat dit jaar honderd jaar. Dé aanleiding om de Arnhemmers en de bezoekers van de stad een cadeau te geven om de hechte band van het dierenpark met Arnhem te benadrukken en de hoop uit te spreken dat deze band nog heel lang blijft bestaan.

Het cadeau? Het ‘Feestaardvarken’, een enorm kunstwerk van Florentijn Hofman.

Het Feestaardvarken heeft een nachtje in de Arnhemse binnenstad doorgefeest en heeft het zich daarna gemakkelijk gemaakt in de heide van het Bartokpark. Met z’n feesthoedje nog op wordt-ie nu langzaam wakker. Tijd voor nog een kleine afterparty. Iemand nog zin om mee te doen?

Enorm kunstwerk

Het 30 meter lange, 9 meter hoge en 12 meter brede Feestaardvarken is opgebouwd uit een stalen skelet met een betonnen huid, samen goed voor 150.000 kilo. Het werd in vier maanden gebouwd onder leiding van Job Saltzherr van Job Art op de bouwlocatie RhineTech op Industriepark Kleefse Waard (IPKW). De keuze voor beton als huid van het Feestaardvarken lag volgens Florentijn Hofman voor de hand. “Een zeer kenmerkend materiaal voor Burgers’ Zoo als je denkt aan de grote rotsen en gewelven in het dierenpark”.

De feestelijke onthulling van het Feestaardvarken vond plaats op donderdag 12 september om 16.00 uur in het Bartokpark, samen met de Arnhemmers, wethouder Michiel van Wessem en stadsdichter Jesse Laport & bassist Olivier Capiau. Veel Arnhemmers waren aanwezig!

Humor, sensatie, maximale impact. Kunstenaar Florentijn Hofman (Delfzijl, 1977) gaat niet voor minder. Zijn beelden zijn groot, heel groot. En ze maken indruk. Kijk bijvoorbeeld naar Rubber Duck (2007), een gigantische gele badeend van 26 meter hoog. De badeend reist de wereld rond. Even stilstaan en kijken. Echt kijken. En eventueel een foto maken. Een ontmoeting met één van Hofman’s spraakmakende beelden nodigt hiertoe uit. Hofman: “Mijn beelden brengen rumoer, verbazing en een glimlach. Ze halen mensen even uit hun dagelijkse routine. Voorbijgangers houden stil bij een beeld, stappen van hun fiets en knopen een gesprek aan met andere passanten. Mensen maken weer contact met elkaar. Dat is de werking van mijn beelden in de openbare ruimte.”

EN (TRanslation):
"Royal Burgers' Zoo celebrates its hundredth anniversary this year. The reason to give the Arnhemmers and the visitors of the city a gift to emphasize the close bond between the zoo and Arnhem and to express the hope that this bond will continue for a long time to come.

The gift? The 'Party Pig', an enormous work of art by Florentijn Hofman.

The Feestaardvarken celebrated one night in the city centre of Arnhem and then made himself comfortable in the moors of the Bartokpark. With his party hat still on, he slowly wakes up. Time for a little afterparty. Anyone still want to join in?

Huge work of art

The 30-metre-long, 9-metre-high and 12-metre-wide Feestaardvark is made up of a steel skeleton with a concrete skin, together accounting for 150,000 kilos. It was built in four months under the direction of Job Saltzherr of Job Art at the RhineTech construction site at Industriepark Kleefse Waard (IPKW). According to Florentijn Hofman, the choice of concrete as the skin of the Feestaardvarken was an obvious one. "A very characteristic material for Burgers' Zoo when you think of the large rocks and vaults in the zoo".

The festive unveiling of the Feestaardvarken took place on Thursday 12 September at 16.00 hours in the Bartokpark, together with the Arnhemmers, alderman Michiel van Wessem and city poet Jesse Laport & bass player Olivier Capiau. Many Arnhemmers were present!

Humour, sensation, maximum impact. Artist Florentijn Hofman (Delfzijl, 1977) does not go for less. His images are big, very big. And they make an impression. Look for example at Rubber Duck (2007), a giant yellow rubber duck of 26 meters high. The rubber duck travels around the world. Stop and look. Really looking. And take a picture if necessary. A meeting with one of Hofman's controversial images invites you to do so. Hofman: "My images bring noise, surprise and a smile. They take people out of their daily routine. Passers-by stop at an image, step off their bicycles and start a conversation with other passers-by. People make contact with each other again. That is the effect of my images in public space."
Hours of Operation: From: 11:59 PM To: 12:00 AM

Seasonal?: no