Sint-Martinuskerk (Arnhem) - Netherlands
Location: Gelderland, Netherlands

Source:
Sint-Martinuskerk (Arnhem). (2019, april 13). Wikipedia, de vrije encyclopedie. Opgehaald 06:33, april 13, 2019 van (visit link) :
"De Sint-Martinuskerk is een rooms-katholieke kerk in de Steenstraat bij het Velperplein in de Nederlandse stad Arnhem en is vernoemd naar Martinus van Tours. De kerk is een rijksmonument.

De kerk is gebouwd in de jaren 1874 tot 1876 en werd ontworpen door architect Alfred Tepe. De kerk is een driebeukige kruisbasiliek in een op de Nederrijnse gotiek geënte neogotische stijl. Ongebruikelijk voor Tepe is de toepassing van natuursteen voor tracering en andere details. De kerktoren is 70 m hoog en heeft een zeskantige ingesnoerde spits.
In de kerk staat een Mariabeeld uit de late gotiek. Het orgel uit 1890 van de orgelbouwers Gradussen, heeft 22 registers, twee manualen en een vrij pedaal. In de klokkenstoel bevinden zich vier luidklokken, waaronder een uit 1671 van Pieter Hemony met een diameter van 86 cm.

De kerk werd snel te klein voor alle parochianen uit de buurt en 20 jaar later werd in de nabijheid de Sint-Jan de Doperkerk gebouwd.

Boven de entree in de toren werd in 1934 een Heilig Hartbeeld geplaatst. Het was een geschenk van de parochianen aan pastoor W.G.A.H. van Berkel ter gelegenheid van diens 40-jarig priesterjubileum. Tien jaar later kreeg hij een elektrisch uurwerk voor de toren als cadeau.

Tijdens de Slag om Arnhem in 1944, waarbij de strijd rondom de nabijgelegen Rijnbrug hevig was, heeft de kerk amper schade opgelopen. Alleen enige ruiten sneuvelden na een granaatinslag. Tussen 1994 en 1998 is de kerk gerenoveerd. In 1998 werd een herdenkingsraam geplaatst, waarin de Slag om Arnhem is weergegeven.

De kerk wordt momenteel ook gebruikt door de Poolse gemeenschap.

EN (Translation):
"The Sint-Martinuskerk is a Roman Catholic church in the Steenstraat near the Velperplein in the Dutch city of Arnhem and is named after Martinus van Tours. The church is a national monument.

The church was built in the years 1874 to 1876 and was designed by architect Alfred Tepe. The church is a three-aisled cross-basilica in a neo-gothic style based on the Lower Rhine Gothic style. Unusual for Tepe is the use of natural stone for tracing and other details. The church tower is 70 m high and has a hexagonal constricted spire.
In the church is a statue of the Virgin from the late Gothic period. The organ from 1890 by the organ builders Gradussen, has 22 stops, two manuals and a free pedal. In the bell chair there are four swinging bells, including one from 1671 by Pieter Hemony with a diameter of 86 cm.

The church soon became too small for all parishioners in the neighbourhood and 20 years later the Sint-Jan de Doperkerkerk was built in the vicinity.

In 1934, a statue of the Sacred Heart was placed above the entrance to the tower. It was a gift from the parishioners to Father W.G.A.H. van Berkel on the occasion of his 40th anniversary as a priest. Ten years later he received an electric clock for the tower as a gift.

During the Battle of Arnhem in 1944, during which the battle around the nearby Rhine Bridge was fierce, the church hardly suffered any damage. Only a few windows died after a grenade attack. Between 1994 and 1998 the church was renovated. In 1998 a memorial window was placed in which the Battle of Arnhem is depicted.

The church is currently also used by the Polish community.