RM: 516848 - Sint Aloysiusschool - Arnhem
Location: Gelderland, Netherlands

"Inleiding

SCHOOLGEBOUW met BIJGEBOUW voor lager onderwijs, IN 1886-1887 gebouwd als R.K. Sint Aloysiusschool en thans in gebruik als Dansacademie van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. De school is in opdracht van het R.K. gesticht "Insula Dei" gebouwd in een gemengde bouwstijl met invloeden van de neorenaissance en de neogotiek. De architect is onbekend. Opmerkelijk is de verwantschap in opzet en detaillering met de voormalige katholieke M.U.L.O. voor meisjes uit 1922 aan de Eusebiusbuitensingel, eveneens van "Insula Dei".

Het pand is gelegen in de aaneengesloten westelijke gevelwand van de Weverstraat en heeft (evenals het buurpand nummer 40) een enkele meters terugwijkende rooilijn ten opzichte van de overige panden in de gevelwand. Het voorplein heeft een moderne bestrating en is gedeeltelijk bebouwd met een koffiehuis.

Omschrijving

Onderkelderd SCHOOLGEBOUW van twee hoge bouwlagen en een zolderverdieping op rechthoekig grondplan. De zolderverdieping van de voorbouw heeft een zadeldak met aangekapt zadeldak aan de voorzijde (nok evenwijdig aan de voorgevel). Het dak is aan de straatzijde belegd met leien in Maasdekking en aan de achterzijde met gesmoorde Hollandse pannen. In het dakschild aan de voorzijde zijn drie houten dakkapellen geplaatst. De dakkapellen bestaan uit een vierruits draairaam, een zadeldakje met leien en een uitkragend tweezijdig spitsje met piron aan de voorzijde. De bakstenen gevels zijn in kruisverband gemetseld met geknipte voegen en voorzien van smeedijzeren sierankers. De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is vijf traveeën breed. De horizontale geleding bestaat uit bakstenen waterlijsten onder de tweedelige bakstenen lekdorpels; zandstenen speklagen ter hoogte van de lekdorpels; bakstenen staaflijst en vlak fries onder de houten goot op klossen. De vensters bestaan uit stalen twaalfruits stolpramen met meerruits bovenlichten en ter afsluiting een stenen latei en blinde segmentboog met zandstenen sluitsteen. De dagkanten en de segmentbogen hebben een kwarthol-hoekprofiel. De linker twee traveeën risaleren licht en worden afgesloten door een trapgevel met zandstenen dekplaten en een overhoeks geplaatste pinakel in de top. In de linker travee van de eerste bouwlaag bevindt zich een segmentboogvormig afgesloten portiek (dubbele paneeldeur met elk twee ruitjes en twee smeedijzeren roosters onder een getoogd drieruits bovenlicht). Boven de vensters van de tweede bouwlaag is een zandstenen blok ingemetseld met het opschrift: "ST. ALOYSIUSSCHOOL". Boven dit blok bevindt zich in de topgevel een zestienruits stolpraam onder blinde segmentboog. De ACHTERGEVEL is zes vensterassen breed. De linker helft is éénlaags met balkon en bakstenen opengewerkte balustrade. De rechter helft is tweelaags en wordt afgesloten door een houten daklijst. De vensters bestaan uit twaalfruits stalen stolpramen en meerruits bovenlichten, bakstenen lekdorpels, stenen latei en afsluitende rollaag. Het tweelaags BIJGEBOUW op rechthoekig grondplan links achter op het perceel is door een tweelaags, plat gedekt tussenlid verbonden met de linker zijgevel van het hoofdgebouw. Het tussenlid heeft in de schuin geplaatste achtergevel een hoge segmentboogvormig afgesloten opening in de eerste bouwlaag (Toegang tot voormalige speelplaats) en in de tweede bouwlaag een segmentboogvormig afgesloten samengesteld venster. De bakstenen gevels van het bijgebouw zijn in kruisverband gemetseld en worden afgesloten door een geprofileerde daklijst. Het flauw hellende zadeldak met nok loodrecht op de straat is later toegevoegd. De lange noord- en zuidgevel zijn zes vensterassen breed. De noordgevel (aan het schoolplein) wordt geleed door zich verjongende lisenen en afgesloten door drie uitgemetselde rollagen waarop een eenvoudige bakgoot. De eerste en tweede bouwlaag zijn voorzien van grote segmentboogvormig afgesloten meerruits vensters (onderverdeling: twee gekoppelde stolpramen aan de onderzijde, hoge meerruits bovenlichten met vaste tussendorpel en middenstijl). De zuidgevel heeft hoog in de bouwlagen geplaatste kleine segmentboogvormig afgesloten zesruits vensters (in de eerste bouwlaag dichtgemetseld). De westgevel heeft een nieuwe aanbouw tegen de eerste bouwlaag en twee kleine raampjes in de tweede bouwlaag. De INDELING van het hoofdgebouw bestaat uit een L-vormige hal met trappenhuis in de oksel, in de eerste bouwlaag één leslokaal aan de voorzijde en twee aan de achterzijde en in de tweede bouwlaag twee lokalen aan de voorzijde en één aan de achterzijde. Het INTERIEUR bezit onder andere betegelde lambrizeringen (geel gemêleerde tegels met afsluitende zwarte tegelrand), terrazzo-vloeren, paneeldeuren met negen ruitjes en omlijstingen (door de kroonlijst stekende stijlen) in het tochtportaal en de hal; een trappenhuis met hardstenen bordestrap, smeedijzeren leuningen met gedraaide spijlen en geprofileerde houten handlijsten; rechthoekige leslokalen met vaste, driedeurs wandkasten.

Waardering

SCHOOLGEBOUW UIT 1886-1887, met BIJGEBOUW,

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een schoolgebouw in een gemengde bouwtrant met elementen van neorenaissance en neogotiek (met name in exterieur), in combinatie met karakteristieke interieurelementen uit het eerste kwart van de twintigste eeuw. De school valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, in in- en exterieur, zoals het rijke materiaalgebruik en de bijzondere ornamentiek. Het object geeft een gaaf beeld van laat 19de eeuwse school en bezit bijzondere interieuronderdelen. Als zodanig is het object van belang wegens de architectonische gaafheid en de herkenbaarheid als school.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van de historisch gegroeide, kleinschalige structuur van de Arnhemse binnenstad, waarin het pand een beeldbepalende rol speelt vanwege de karakteristieke verschijningsvorm en de situering in de gevelwand met een flink terugwijkende rooilijn. Het object heeft ensemblewaarde in relatie met het eveneens teruggelegen pand aan de rechter zijde (Weverstraat 40;40a).

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de herkenbaarheid in in- en exterieur van de bestemming als Rooms-Katholieke school, welke verbonden is met de culturele ontwikkeling van Arnhem."
Monument Number: 516848

Address of this Rijksmonument: