1562 - Naëll Tynnegieterhuis - Arnhem, Netherlands
From 1564 the building was inhabited by poor widows.
Location: Gelderland, Netherlands

Source:
(visit link) :

We lopen er vaak langs, het mooie pand aan de Broerenstraat met de geveltekst: ‘Stichting van Naëll Tynnegieter’. Heb jij je wel eens afgevraagd wie die Naëll Tynnegieter was? Wij wel en zochten het uit.

Het pand aan de Broerenstraat/Kleine Oord 85 wordt ook wel het Naëll Tynnegieterhuis genoemd. Vanaf 1564 werd het gebouw bewoond door arme weduwen. Ene Naëll Tynnegieter Pelgromsdochter was eigenaar van het pand en liet in haar testament opnemen dat zes oudere hulpbehoevende weduwen hierin mochten wonen. Er werd een stichting opgericht met de voor de hand liggende naam Stichting Naëll Tynnegieter.
Testament

Toen Naëll Tynnegieter overleed in 1562 werd er een begin gemaakt met het uitvoeren van haar wensen. Zo werden haar meubels verkocht en de opbrengst gebruikt voor de nieuwe inrichting van het zorghuis. Officieel heette het zorghuis Weduwenhuis over den Broeren.

In het huis woonden in de loop der jaren verschillende aantallen weduwen. Naëll Tynnegieter had het zelf bedacht voor zes vrouwen, maar uit rekeningen van de stichting blijkt dat er in 1701 maar liefst negen vrouwen woonden. In de 19e eeuw werd het huis vergroot en konden er zelfs twintig oudere dames wonen. Het bestuur van de stichting werd 1611 overgedragen aan de gemeente.

In 1961 kwam een einde aan de huisvesting van oude dames, nadat de laatste bewoonster was overleden. De gemeente droeg het bestuur in 1969 van de stichting over aan het zorgcentrum De Drie Gasthuizen. Het pand aan de Broerenstraat werd verkocht aan een particulier. Tegenwoordig is er een horlogerie/antiquair te vinden.

EN (Translation):
We often walk past it, the beautiful building on the Broerenstraat with the facade text: 'Stichting van Naëll Tynnegieter' (Foundation of Naëll Tynnegieter). Have you ever wondered who this Naëll Tynnegieter was? We did and found out.

The building at the Broerenstraat/Klein Oord 85 is also called the Naëll Tynnegieterhuis. From 1564 the building was inhabited by poor widows. A Naëll Tynnegieter Pelgromsdaughter was the owner of the building and had it included in her will that six older widows in need of help were allowed to live there. A foundation was established with the obvious name Stichting Naëll Tynnegieter.
Testament

When Naëll Tynnegieter died in 1562, a start was made with the execution of her wishes. Her furniture was sold and the proceeds were used for the new furnishing of the care home. Officially the care home was called Widows House over den Broeren.

Over the years different numbers of widows lived in the house. Naëll Tynnegieter had devised the house for six women, but it appears from the foundation's accounts that in 1701 there were no less than nine women living there. In the 19th century the house was enlarged and even twenty older ladies could live there. The board of the foundation was transferred to the municipality in 1611.

In 1961 the housing of old ladies came to an end, after the death of the last inhabitant. In 1969, the municipality handed over the board of the foundation to the care centre De Drie Gasthuizen. The building on the Broerenstraat was sold to a private person. Nowadays there is a watcherie/antiquair to be found.
Year of construction: 1562