Provinciehuis (Gelderland) - Arnhem, Netherlands
Location: Gelderland, Netherlands

Source:
Provinciehuis (Gelderland). (2019, maart 21). Wikipedia, de vrije encyclopedie. Opgehaald 16:51, maart 21, 2019 van (visit link)
:
"Het provinciehuis van Gelderland (ook wel Huis der Provincie of Het Gelders Huis genoemd) bevindt zich in de provinciehoofdstad Arnhem. Het gebouw is sinds 2007 een rijksmonument. Een maquette ervan staat in miniatuurstad Madurodam in Den Haag.

Geschiedenis
Op deze plek stond ooit het Hof van Gelre. Later werd dit de Prinsenhof genoemd. In 1813 werd dit de zetel van het provinciebestuur. Het gebouw werd in 1917 wegens instortingsgevaar afgebroken. In 1924 werd een nieuw gebouw op deze plek in gebruik genomen. Dit gebouw werd tijdens de slag om Arnhem zo zwaar beschadigd dat het vervangen moest worden. Het huidige gebouw, ontworpen door Jo Vegter, werd op 11 september 1954 door koningin Juliana geopend.[1] Sinds 1954 is de naastgelegen middeleeuwse Sabelspoort een onderdeel van het Provinciehuis. Vanwege de toename van het aantal provinciale ambtenaren verrees al in 1972 een dependance, Rijnstate, die eind 2014 buiten gebruik werd gesteld. In 1989 kwamen er een derde en vierde gebouw bij, De Prinsenhof (achter het Paleis van Justitie) en de andere tegenover de huidige locatie van woningcorporatie Volkshuisvesting. Dit vierde provinciale gebouw werd overigens in 2015 gesloopt. De Markstate uit 1996, naast de Sabelpoort, werd na 2014 afgestoten. In 2017 werd er een nieuw gebouw op de oude locatie van Rijnstate in gebruik genomen, met een tien tot twaalf meter brede doorgang tussen beide provinciale gebouwen. Tevens werd het monumentale Huis der Provincie grondig gerenoveerd. Op 20 september 2017 werd het compleet vernieuwde provinciehuis door koning Willem-Alexander samen met Commissaris van de Koning in Gelderland Clemens Cornielje geopend. In 2018 werd het vernieuwde provinciehuis uitgeroepen tot het Beste Gebouw van het Jaar door de bond van Nederlandse Architecten (BNA). "

EN (Translation):
"The provincial house of Gelderland (also known as the House of the Province or the Gelderland House) is located in the provincial capital of Arnhem. The building has been a national monument since 2007. A model of it can be found in the miniature city of Madurodam in The Hague.

History
This place was once home to the Court of Gelre. Later this was called the Prinsenhof. In 1813 this became the seat of the provincial government. The building was demolished in 1917 because of the risk of collapse. In 1924, a new building was put into use at this location. This building was so badly damaged during the battle of Arnhem that it had to be replaced. The current building, designed by Jo Vegter, was opened on 11 September 1954 by Queen Juliana.[1] Since 1954, the adjacent medieval Sabelspoort has been part of the Provinciehuis. Due to the increase in the number of provincial civil servants, an annex, Rijnstate, was built as early as 1972 and decommissioned at the end of 2014. In 1989, a third and fourth building was added, De Prinsenhof (behind the Palace of Justice) and the other one opposite the current location of the housing corporation Volkshuisvesting. This fourth provincial building was demolished in 2015. The 1996 Markstate, next to the Sabelpoort, was disposed of after 2014. In 2017, a new building on the old Rijnstate site was put into use, with a ten to twelve-metre-wide passageway between the two provincial buildings. The monumental House of the Province was also thoroughly renovated. On 20 September 2017, the completely renovated provincial house was opened by King Willem-Alexander together with the King's Commissioner in Gelderland Clemens Cornielje. In 2018, the renovated provincial government building was declared the Best Building of the Year by the Association of Dutch Architects (BNA). "