Mookerheide, Groesbeek, Netherlands
31U E 700629 N 5738841
De Mookerheide of Mookerhei is een bos- en heidegebied ten oosten van Mook in de Nederlandse provincie Limburg op een hoogte van ca. 50 meter, ten zuiden van Nijmegen.
Location: Gelderland, Netherlands

NL

Op de Mookerheide vond in 1574 de Slag op de Mookerheide plaats. Lodewijk van Nassau en Hendrik van Nassau, twee jongere broers van Willem van Oranje, vochten hier tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden. Het bosgebied tussen Nijmegen en Mook was eerder een grote heide, die in zijn geheel de Mookerheide werd genoemd. Ter hoogte van Molenhoek is de Heumense Schans nog terug te zien in het landschap. Natuurmonumenten bezit in de Mookerheide een gebied van 235 ha.

Frederik Hendrik van Oranje verzamelde zijn troepen op de Mookerheide in 1629, om van daar uit te vertrekken naar 's-Hertogenbosch. Een paar dagen na zijn vertrek van de heide begon hij het Beleg van 's-Hertogenbosch.

Na 1639 werd op de Mookerhei het verdedigingswerk Mookerschans aangelegd.

Eind 17e eeuw liet Willem III van Oranje zijn leger op de Mookerheide oefenen.

Ook in de Tweede Wereldoorlog is op deze heide flink gevochten. In het heidegebied zijn kraters achtergebleven van bominslagen. Op 17 september 1944 landde vlak bij dit gebied het gedeelte van de 82e Amerikaanse luchtlandingsdivisie dat tijdens Operatie Market Garden de opdracht had gekregen om de Waalbrug van Nijmegen in handen te krijgen en ten minste een brug over het Maas-Waalkanaal. In februari 1945 gebruikte de Britse 21e legergroep onder bevel van Bernard Montgomery deze omgeving als uitvalsbasis voor Operatie Veritable om via het aangrenzende Reichswald door te stoten naar de Rijn.

Het overgrote deel van het gebied is verworden tot een bosgebied. Door dit bosgebied loopt de Maaslijn, de spoorlijn van Nijmegen naar Blerick. In het bosgebied is ook de aftakking van de ongebruikte spoorlijn van Nijmegen naar Kleef. Ook is er een vliegveld voor zweefvliegtuigen, het Zweefvliegveld Malden.

Het gebied zelf ligt op een stuwwal die is ontstaan in het Saalien en die onder meer tijdens het Weichselien en door een voormalige bedding van de Rijn (nu het dal van de Niers) haar huidige karakter heeft verkrege

EN

The Mookerheide or Mookerhei is a forest and heathland east of Mook in the Dutch province of Limburg at an altitude of approximately 50 meters, south of Nijmegen.

The Battle of the Mookerheide took place on the Mookerheide in 1574. Lodewijk van Nassau and Hendrik van Nassau, two younger brothers of Willem van Oranje, fought here during the Eighty Years' War against the Spaniards. The forest area between Nijmegen and Mook was previously a large heath, which in its entirety was called the Mookerheide. At Molenhoek the Heumense Schans can still be seen in the landscape. Natuurmonumenten has an area of ??235 hectares in the Mookerheide.

Frederik Hendrik van Oranje assembled his troops on the Mookerheide in 1629, to depart from there to 's-Hertogenbosch. A few days after he left the heath, he started the siege of 's-Hertogenbosch.

After 1639 the defensive works Mookerschans were laid on the Mookerhei.

At the end of the 17th century, William III of Orange had his army practiced on the Mookerheide.

Also during the Second World War there was heavy fighting on this heath. Craters have been left behind in the heathland with bomb impacts. On 17 September 1944, close to this area, the part of the 82nd American airborne division that had been instructed during Operation Market Garden to land the Waal bridge of Nijmegen and at least one bridge over the Maas-Waal canal landed. In February 1945, the British 21st army group, commanded by Bernard Montgomery, used this environment as a base for Operation Veritable to push through to the Rhine via the adjacent Reichswald.

The vast majority of the area has become a forest area. The Maas line, the railway line from Nijmegen to Blerick, runs through this forest area. In the forest area is also the branch of the unused railway line from Nijmegen to Kleve. There is also an airport for gliders, the Gliding Field Malden.

The area itself is situated on a moraine that originated in the Saalien and which, among other things, acquired its present character during the Weichselien and through a former bed of the Rhine (now the Niers valley)

Location Name: Mookerheide