Erb doksanského kláštera - Bohušovice nad Ohrí, Czech Republic
Erb doksanského klášteru a probošství nad vstupem do kostela v Bohušovicích nad Ohrí
Location: Ústecký kraj, Czechia

Klášter premonstrátek založil Vladislav II. spolecne se svojí manželkou Gertrudou v roce 1144. Budovy postihlo nekolik požáru a válecné nicení za husitu a tricetileté války. Od konce 17. století procházel barokní prestavbou, v roce 1752 byl narízením Josefa II. zrušen.
Nejdríve sloužil jako kasárna, pozdeji se stal majetkem šlechty a od roku 1948 pripadl státu. Teprve v roce 1998 zde byl zásluhou polských sester obnoven rád.
V soucasnosti si po domluve s duchovním správcem farnosti prohlédnete nádherný barokní kostel Narození Panny Marie s románským jádrem a kryptou.

Klášterní znak byl horizontálne rozdelen, v horejší polovine byla postava Panny Marie s Ježíškem v levici a se žezlem v pravici nad pulmesícem, v dolní polovine tri reholnice v pozadí s chrámovými sedadly(upomínka na tri reholnice, které se první z uprchlých vrátily zpet po vypálení kláštera husity).

Proboštský znak byl rovnež byl rovnež horizontálne rozdelen, v horní polovine bylo písmeno L s královskou korunkou a ceský lev, v dolní polovine tri ruže, nad znakem byla opatská mitra a berla a sklánející se postava patrona kláštera svatého Materna.
Bearer of Coat of Arms: Ecclesiastical (prelates and their seats)

Full name of the bearer: Erb doksanského klášteru a probošství