No. 2503, Naucna stezka okolo Kociciho hradku - Slatinany, CZ
Educational path Kocici hradek
Location: Pardubický kraj, Czechia

EN
The miniature of the castle was built in the years 1898-1901 by Princess Vilemína Auersperg.

CZ
Miniaturu hradu nechala postavit v letech 1898–1901 knežna Vilemína Auerspergová, aby si mely kde hrát zámecké deti.
Architektura stavby je ovlivnena romantismem. Tento umelecký smer predminulého století hledal inspiraci v rytírském stredoveku a v architekture se snažil o teatrální iluzi života na starém hrade pred staletími. K hrádku se dostanete ze zámeckého parku.

Délka stezky merí asi 2 km a na 9 panelech seznamuje návštevníky s lesním ekosystémem, historií mesta, chovem koní apod.

Výchozí první panel se nachází u výstupu ze zámeckého parku, tzv. klapacky, na nemž je na mape vyznacena fixem celá trasa, jež tvorí uzavrený okruh. Avšak ten nekoresponduje s doprovodným textem, podle nehož se stezka na záver odchyluje tak, že sestupuje k rece a pokracuje až k zámku.

Názvy zastávek
1. Naucná stezka ke Kocicímu hrádku