Hejkal - Tri Studne, Czech Republic
The Hejkal sculpture by Michal Olsiak.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Michal Olsiak (visit link) is artist, painter and sculptor whose sculptures are in the Czech Republic, Germany and Italy. He also participated in several international championship of sand sculpting.

The several his concrete sculptures (visit link) (visit link) (visit link) are located in Czech-Moravian Highlands area.

Hejkal is a Czech forest demon, also known a wild man. His name is derived from the terrifying call he makes.

This Hejkal sculpture is located in Tri Studne village.

=========================================================

Hejkal je ceský lesní démon, nazývaný také hýkal ci hejkadlo, nebo divý muž. Jeho jméno je odvozeno od desivého volání, které vydává. Zvlášte nebezpecné je hejkalovo volání opetovat, ten poté skocí cloveku na záda a prožene ho po lese ci jej roztrhá. Nejmocnejší hejkalové se údajne vyskytovali na Plzensku. Mají podobu mužu pokrytých srstí ci mechem a na hlave nosí kytici kapradin. Chytají dívky a berou si je za ženy, pokud utecou, roztrhají jejich díte. Rádi také desí poutníky a odvádí je z cesty. Chrání pred nimi prezutí, obrácení kapes a chléb. Zminuje se o nich již Jan Amos Komenský v 17. století, který je srovnává s antickými fauny a satyry.

Od roku 2012 stojí nedaleko penzionu betonová socha hejkala, který je zhmotnelou predstavou o strašidle z místních lesu. Autorem približne 3 metry vysoké sochy je rodák ze Ždáru nad Sázavou, sochar Michal Olšiak.
Epic Type: Mythical

Exhibit Type: Figure, Statue, 3D Art