Ostrý Castle - Františkov nad Ploucnicí, Czech Republic
The ruins of Ostrý Castle
Location: Ústecký kraj, Czechia

The ruins of Ostrý Castle have been declared a cultural heritage. The castle was founded in the middle of the 13th century and from ca 1515 it was deserted. Nowadays, we can see only remains of the castle walls, from the top you will have beautiful views across the countryside.There are information boards on the history of the castle placed along the ascents to the ruins.

=========================================================

Zríceniny hradu Ostrého, zvaného též Scharfenstein ci Šarfenštejn, stojí nad obcí Františkovem nad Ploucnicí v údolí reky Ploucnice mezi Ceskou Lípou a Decínem. U Františkova je toto údolí zúženo dlouhým skalnatým ostrohem jazykovitého tvaru, který vybíhá ze severních úbocí k jihu až nad recište. Hrad stával na konci ostrohu, obtékaného ze trí stran Ploucnicí, na skále vycnívající asi 50 m nad její hladinu. Ovládal jak údolí Ploucnice, tak zejména starou obchodní stezku, jež tudy procházela.

Ostroh, na nemž byl hrad vybudován, je z olivinického cedice, jenž sloužil i jako stavební materiál pro hradní zdivo. Tvar ostrohu dal hradu i jméno. Prístup k nemu byl pouze ze severní strany a ztežovaly jej tri dosud zretelne patrné prícné hluboké príkopy. Mezi nimi jsou dve vyvýšená skalnatá prostranství, na nichž zrejme puvodne stávaly hospodárské budovy tvorící predhradí.

Michalovici vlastnili hrad Ostrý do r. 1406, kdy ho koupil jejich príbuzný Hynek Berka z Dubé a na Honštejne (v Sasku). V l. 1432–1437 držel Ostrý Heník z Valdštejna, pak znovu Berkové z Dubé a poté decínští Vartemberkové. Za dlouholeté války mezi Vartemberky a dolnolužickým šestimestím byl Ostrý na podzim 1445 po ctyrdenním obléhání Lužicany dobyt a jeho drevené cásti vypáleny. Hrad byl poté sice ješte obnoven, ale svuj drívejší význam postupne ztrácel, nebot sloužil již jen jako sídlo panských purkrabí. Podstatne se ztencilo i území, které ke hradu tehdy patrilo. Již dríve se oddelila panství Honštejn, Vildštejn, ležící v dnešním Sasku, a na našem území v první polovine 15. století panství kamenické a pak i benešovské, k nemuž Ostrý v první polovine 16. století patril.

Již v r. 1515 je Ostrý v pramenech oznacován za pustý, a když nedlouho poté rozšíril Bedrich ze Salhausenu benešovský horní zámek, stal se Benešov strediskem puvodne osterského panství. Ostrý pak sdílel se sousedním stejnojmenným dvorem další osudy s benešovským panstvím.
Type: Ruin

Fee: free