Horní Libchava - North Bohemia, Czech Republic
Horní Libchava Chateau
Location: Liberecký kraj, Czechia

The Renaissance chateau was built after 1574 by Henry of Vartemberk. Later modifications were not of a significant nature. The chateau served as a residence of the Grand Priories of the Order of Malta. It was adapted in 1930-31 for the owner, Josef Vraný.

=========================================================

Zámek na pravém brehu potoka Šporka (Wolfersdorfer Bach, cesky Volfartický potok, po roce 1945 Libchavský potok) a v sousedství již Klinštejny opušteného hradu na Vinném vrchu (Weinberg, též Kirschberg) nechal v roce 1574 zbudovat Jindrich z Vartenberka (nemecky Heinrich von Wartenberg, Herrn auf Leipa und B. Kamnitz). Snad na míste bývalé tvrze. Stavitele zámku pripomínal v prvním patre do steny zazdený kámen s letopoctem 1593 a kresbou pripomínající erb.

Od potomku Jindricha se panství vcetne zámku dostalo do vlastnictví po bitve na Bílé hore hrabeti Vratislavovi z Mitrovic. Tehdy jej i panství koupil za 29 958 kop. Panství tvorily obce Volfartice, Slunecná, Dolní Libchava, Horní Libchava a Skalice u Ceské Lípy. Maltézský rád panství držel až do roku 1926. Používal jej hlavne pro uložení rádového archivu, jako rezidenci velkoprevoru maltézského rádu. V té dobe byla na zámku velká obrazárna.

Zámek je vybaven radou puvodních architektonických prvku, kamennými osteními oken a dverí, záklopovými drevenými stropy a puvodním dreveným krovem strechy. Dnes patrí zámek panu Oldrichu Kiliánovi.

Zámek je otevrený pri kulturních akcích, jinak je nutné si prohlídku domluvit na emailové adrese.

V areálu najdete music bar Club Ogoh Ogoh. Zde se porádají kulturní akce ruzných typu - koncerty, divadla, prednášky, promítání atd.
Accessibility: Partial access

Condition: Partly ruined