Erb rodu Althannu - Vranov nad Dyjí, Czech Republic
Erb rodu Althannu v interiéru zámku Vranov nad Dyjí
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Althannové jsou šlechtický rod puvodem z Dolního Bavorska, od 16. století usazený v Rakousku, pozdeji s významnými majetky na Morave, v Cechách a Kladském hrabství, ale také v Prusku (dnes v Polsku) a Uhrách. Rada clenu rodu dosáhla vysokého postavení ve státní správe, armáde nebo církevní hierarchii, na našem území je s jejich jménem nejvíce spojen zámek Vranov nad Dyjí.

Když vliv Althannu stoupal, ješte v 17. století se museli spoléhat i na podporu ješte vlivnejších rodu, napríklad knížat Dietrichsteinu. Michael Jan II. (1643–1702) se stal prísedícím moravského zemského soudu a své ambice promítl do rozsáhlé prestavby vranovského zámku.

Na prízni Habsburku pak profitovali Althannové po celé 18. století.
Od druhé poloviny 18. století se Althannové uplatnovali již jen v cestných dvorských hodnostech, jen nekolik clenu rodu dosáhlo vyšších postu v armáde. Souviselo to mimo jiné s pocetným potomstvem, neustálým štepením majetku a predevším financním úpadkem vranovských Althannu. Když nakonec po vymrení nekolika vetví došlo k opetovnému sloucení majetku, jednalo se o znacne ztencené statky ve východních Cechách a v Prusku. Na sklonku monarchie byl reprezentantem rodu Michael Robert Althann (1853–1919), který díky pozemkovému vlastnictví a cestným hodnostem mel zajišteno dedicné místo v rakouské, uherské a pruské panské snemovne, byl též c.k. komorím. Díky snatku získal po více než sto letech majetek na Morave (Lipník nad Becvou), ale jeho syn JUDr. Michael Karel Althann (1897–1987) v roce 1945 prišel o statky nejen u nás, ale i v Polsku. Žijí dodnes (mimo jiné na svém statku Murstetten v Dolních Rakousích, který kontinuitne drží více jak 400 let).

Erb Althannu lze nalézt v mnoha provedeních na ruzných místech zámku. Tento se nachází na návštevnické trase pri prohlídce interiéru zámku v patrne nejpusobivejším sále - tzv. sálu predku.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Althannové