Erb Tomáš ze Sclessinu - Znojmo-Hradište, Czech Republic
Erb Tomáše ze Sclessinu, probošta kostela svatého Hippolyta nad vchodem do kláštera krížovníku
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Hradište bylo v 9. a 10. století významným sídelním centrem Velkomoravské ríše a práve v místech kostela sv. Hippolyta a krížovnického kláštera vznikla na konci 9. století první církevní stavba ve Znojme a jedna z nejstarších sakrálních staveb v ceských zemích vubec – rotunda s podkovovitou apsidou a pohrebištem v okolí. Zasvecení kostela dává tušit, že svuj podíl na založení meli patrne benediktýnští mnichové z opatství sv. Hippolyta ve Východní marce (dnešní St. Pölten v Dolním Rakousku). Kostel preckal zánik velkomoravské státnosti a sloužil ješte prvním premyslovským držitelum Znojma v 11. století, kdy pri kostele vzniklo svetské proboštství. Roku 1240 daroval ceský král Václav I. Hradište krížovníkum s cervenou hvezdou, v jejichž držení je kostel s klášterem dodnes. Na konci 13. století postavili krížovníci na velkomoravských základech nový gotický kostel s klášterem. K další prestavbe klášterního areálu došlo po tricetileté válce. Kostel dostal svoji soucasnou barokne-klasicistní podobu po polovine 18. století.

Tomáš ze Sclessinu pocházel z belgického Lutychu. Kolem roku 1652 se stává clenem rytírského rádu krížovníku s cervenou hvezdou a získává místo probošta, po svém zesnulém strýci Gerhardovi ze Sclessinu, na Hradišti svatého Hippolyta u Znojma. Probošt Tomáš zrenovoval a obohatil Hradište o nové stavby jako napríklad severní a západní trakt proboštství, pridal nové oltáre do kostela svatého Hippolyta, nechal postavit kostel svatého Antonína Paduánského a kapli svatého Josefa a Eliáše. Také vedl mnoho sporu s mestem Znojmem a také s generálem velmistrem rádu hrabetem Valdštejnem. Zemrel v roce 1675, kdy ho uškrtili jeho dva synovci.
Bearer of Coat of Arms: Ecclesiastical (prelates and their seats)

Full name of the bearer: Tomáš ze Sclessinu