Valec - Czech-Moravian Highlands, Czech Republic
Valec Chateau
Location: Kraj Vysočina, Czechia

In 1534 a renaissance castle was built on the place of the original fortress by Smil Osovsky. In 1712 the castle was modified in the spirit of the Baroque style and until 1945 the chateau often changed the owner.
Currently, it is used as a hotel, a congress spaces and the place of weddings and cultural events.

=========================================================

Na zacátku 15. století byla na míste dnešního zámku, nedaleko starší tvrze (dnes zaniklé – na jejím míste stojí fara), vystavena tvrz nová.

V roce 1480 od Zikmunda a Václava Rájeckých z Mírova získal tvrz Jan z Kunštátu. V roce 1520 se dostala do majetku Viléma II. z Pernštejna, ovšem už v roce 1529 mení majitele znovu, když ji Jan IV. z Pernštejna prodal Smilovi Osovskému z Doubravice. Práve Smil Osovský nechal roku 1534 tvrz prestavet na renesancní zámek. V roce 1567 pripadl zámek Bartolomeji Vaneckému z Jemnicky a na zacátku 17. století páni z Náchoda, kterí jej v roce 1712 prestaveli v duchu baroka (visit link) .

Od 60. let 17. století do roku 1945 docházelo k rychlému strídání majitelu. Mezi nimi byli od roku 1785 i Hessové, kterí sídlili na nedalekém dalešickém zámku a valecský zámek využívali úredníci a zamestnanci lihovaru. Po roce 1945 sloužil zemedelskému družstvu jako sklad zeleniny a stáje. V letech 1973-1989 probehla rekonstrukce zámku, která nebyla dokoncena. V roku 2008 probehla generální rekonstrukce a ze zámku se stal luxusní wellness hotel.
Accessibility: Full access

Condition: Intact